Ранкове і денне засідання 15 травня
Після перерви, під час якої відбулася зустріч керівників депутатських фракцій і груп з Генеральним прокурором України Святославом Піскуном, глава парламенту Володимир Литвин поінформував депутатів про досягнуті домовленості. Зокрема, інформацію Генпрокурора про інцидент, який стався з народними депутатами в Лук’янівському СІЗО в ніч з 14 на 15 травня, було вирішено заслухати на пленарному засіданні в п’ятницю. А правоохоронному комітету ВР доручено підготувати проект відповідної постанови. 
Однак лідер фракції БЮТ Ю. Тимошенко продовжувала наполягати, щоб Генпрокурора заслухали та прийняли парламентську постанову про виконання судового рішення сьогодні. Проте за цю пропозицію з трьох спроб не проголосувало достатньо депутатів (максимально — 208).
До речі, лідер фракції СДПУ (о) Леонід Кравчук в інтерв’ю журналістам наголосив, що парламентська більшість підтримує пропозицію опозиції, щоб Генпрокурор виступив перед народними депутатами і поінформував їх про події у Лук’янівському СІЗО. Депутати хочуть розібратися, чи було порушено права їхніх колег. Але парламентська більшість не підтримує вимоги Юлії Тимошенко втрутитися у справу щодо ЄЕСУ, адже це не компетенція Верховної Ради. 
Розпочавши працювати за порядком денним, парламент проголосував за дострокове припинення повноважень народного депутата України Миколи Песоцького, котрого призначено головою Державного комітету з питань резерву. Оскільки М. Песоцький був обраний до ВР за списком СДПУ (о), тепер його місце може посісти або наступний номер у виборчому списку об’єднаних соціал-демократів, нині голова Черкаської облдержадміністрації Вадим Лешенко, або, якщо він не відмовиться від посади у виконавчій владі, — 26-й номер у списку, відомий спортсмен Валерій Борзов.
Верховна Рада утворила спільну парламентсько-урядову комісію з дослідження і узагальнення досвіду функціонування спеціальних (вільних) економічних зон та територій пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності й схвалила постанову про перенесення парламентських слухань про проблему бездомних громадян та безпритульних дітей на наступну сесію.
Після постатейного розгляду у другому читанні схвалено низку законів та змін до чинних законодавчих актів. Зокрема, зміни до статті 43 Гірничого закону України передбачають компенсувати оплату електроенергії шахтарям та іншим працівникам гірничих підприємств за рахунок коштів підприємств і субвенцій із державного бюджету місцевим бюджетам. Зміни до статті 18 Закону «Про електроенергетику» приводять його норми у відповідність з вимогами ГАТТ/СОТ, скасовуючи пріоритет вітчизняних виробників під час проведення тендерів для оснащення об’єктів електроенергетики. А схвалені зміни до законів «Про єдиний митний тариф» та «Про митний тариф» скасовують пільгу у вигляді звільнення від сплати ввізного мита для паперу та картону, зменшують пільгові ставки ввізного мита на деякі товари, які не виробляються або не вирощуються в Україні (цукрозамінники, банани, цитрусові), та на деяку сировинну продукцію (лаки електротехнічні, компоненти для виготовлення волоконно-оптичних кабелів тощо). У цілому також прийнято закон про особисте селянське господарство, зміни до Кримінально-процесуального кодексу України щодо підслідності злочинів, до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям закону «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України» й у зв’язку з прийняттям Закону «Про вибори народних депутатів України» та інші.
Під час денної перерви народні депутати провели таємне голосування з обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. На голосування було винесено одну кандидатуру — Ніни Карпачової, котра працює на цій посаді нині.
Рішення щодо закону про внесення змін до Держбюджету-2003 Верховна Рада не прийняла. Не пройшов ані урядовий варіант, який передбачав збільшити доходну частину на 2,3 млрд. грн., підвищити зарплати бюджетникам, стипендії та пенсії військовим і перенести підвищення мінімальної зарплати у 237 гривень на наступний рік; ані варіант бюджетного комітету, який пропонував узяти урядовий законопроект за основу, але з вилученням статті про призупинення зростання мінімальної зарплати. Лідери фракцій знову зібралися на консультації у кабінеті Голови ВР.