Безпрецедентна холоднеча піднесла чимало сюрпризів, переважно неприємних. Один з останніх прогнозів: крім дефіциту озимих пшениці й жита, цього року очікується нестача винограду столових сортів.
Ті, хто на своїх земельних ділянках вирощує виноград, встигли переконатися, що багато рослин постраждали від морозів. А це означає, що навіть у пік сезону ціна за кілограм налитих сонцем кетягів навряд чи знизиться до трьох гривень.
З малиною і смородиною ситуація нині вимальовується більш оптимістична. Вони морозостійкіші. Та за недостатньої кількості ягід на ринку їх ціна зростатиме. Очікується щедрий урожай полуниці, але в разі надлишку дощів вона може бути з нещільним м’якушем.
На півдні країни багато господарств мають великі сподівання на овочі та баштанні культури. Жителі тамтешніх сіл не шкодують місця на своїх наділах під помідори та кавуни. Місцями селяни виділяють під баштанні навіть ті ділянки, де раніше сіяли пшеницю. Воно й зрозуміло. Продаючи кавуни й дині у такий не надто врожайний рік, матимуть чималий прибуток. Звичайно, кавун — ягода примхлива (кавун — це саме ягода), і пов’язані з її вирощуванням затрати досить високі. Чимало грошей йде на добрива — без відповідного живлення вона не виросте до «ринкових» розмірів.
З приводу помідорів думки різні. Декотрі сільгоспвиробники вважають, що цей овоч нинішнього року матиме добрий збут. Інші запевняють: левову частку врожаю не реалізують. Хіба що його закуплять переробні заводи, які зазвичай приймають помідори за досить низькими цінами.