Протягом усієї своєї історії Київ справедливо вважався однією з найкрасивіших столиць світу. Неповторний архітектурний образ зеленого міста над могутньою рікою формувався віками, і зодчі зазвичай були дуже обережні, коли йшлося про забудову його історичної частини.
Проте саме в цій частині протягом останніх років було зведено багато нових об’єктів, що спричинили в киян, та й не тільки в них, неоднозначну реакцію, часом палкі дискусії. Ще й досі предметом суперечок є реконструкція майдану Незалежності, будівництво фітнес-центру на території Національного заповідника «Київська Софія» та ресторану на території Києво-Печерської лаври.
У цей період мало місце спорудження різних об’єктів на місці знесених історико-культурних пам’яток по вулицях Володимирській, Прорізній, Михайлівській, Ярославів Вал, Липській, Лютеранській або спотворення будинків-пам’яток різними надбудовами та прибудовами, як на Круглоуніверситетській, вулицях Леонтовича, Івана Мазепи і навіть на Хрещатику.
Про все це та багато іншого йшлося на громадських слуханнях «Проблеми забудови і збереження історичного середовища Києва», що нещодавно відбулися у столичному Будинку архітектора з ініціативи Спілки архітекторів України, Всеукраїнської організації «Громадський контроль», Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, київських міських організацій «Зелений світ», «Довкілля XXІ», Клубу естетичної непокори та багатьох інших громадських організацій.
Із різкою критикою містобудівної політики, що здійснюється нині у Києві, виступила голова оргкомітету слухань, професор, член-кореспондент Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Лариса Скорик.
Вона висловила обурення нічим не виправданими потворними вирубками зелених насаджень на схилах біля Печерської лаври, у парку імені Шевченка та спробою вирубати тополі на бульварі Шевченка, яку вдалося відвернути лише завдяки протестам громадськості. Усе це, було сказано в доповіді, робиться з благословення головного архітектора міста та управління з питань охорони історико-культурної спадщини Київської міської держадміністрації.
Зі своїми критичними зауваженнями виступили народний депутат України Віталій Шибко, голова Київського міського відділення Всеукраїнської організації «Громадський контроль» Микола Заріцький та інші учасники слухань.
На пропозицію учасників було обрано Вищу громадську колегію з проблем забудови та збереження історичного середовища Києва, яка має брати участь від імені громадськості міста в обговоренні та погодженні проектів, що стосуються забудови історичної частини Києва, реконструкції парків, акваторій та інших визначних ландшафтних місць.
У прийнятій на слуханнях резолюції їх учасники вимагають від міської влади припинити практику будівництва за непогодженими з громадськістю проектами; заборонити функціонування незаконно збудованої споруди фітнес-центру на території Національного заповідника «Київська Софія»; накласти мораторій на будівництво нових монументів у центрі міста та на реалізацію намірів КМДА відновити 164 культові споруди, більшість яких не має архітектурно-художньої цінності.