Останнім часом кількість бджолосімей на Дніпропетровщині зменшилась удвічі. Так стверджує директор обласного «Бджолоагросервісу» Микола Горбенко. Причому пасік поменшало не лише в колективних господарствах, а й у приватному секторі. Щоб пристойно запилити соняшникові площі, знадобиться 330 тисяч вуликів, а їх у регіоні вдвічі менше. Тому сміливо можна прогнозувати недобір на кожному гектарі 2—3 центнерів насіння і відповідні економічні збитки.
Ще гірше інше: за профілактично-лікувальними нормами, людина має споживати щороку 5—6 кілограмів меду. Які й  споживає середньостатистичний європеєць. А пересічний українець нині з’їдає за рік не більше 150—200 грамів. І вже давно для виготовлення препаратів бджолиного походження маточне молочко, прополіс, пилок і мед вітчизняні апіфармакологи завозять з-за кордону. Наче наперекір здоровому глузду і тому, що наші пращури за часів Київської Русі торгували по всій Європі і медом, і воском.
 
Дніпропетровська 
область.