Ми поступово звикаємо до словосполучення «найгірші форми дитячої праці». На жаль. Бо що хорошого в тому, що дедалі спокійніше ставимося до повідомлень ЗМІ на кшталт: «У Криму 19-літня сутенерша змусила вийти «на панель» двох дівчат-підлітків, які втекли з дому».

Саме про це йшлося на засіданні «круглого столу», організованого ІРЕС (міжнародна програма з використання дитячої праці), Спілкою орендарів і підприємців України та Світовим банком.
За офіційними даними, понад 450 тисяч наших дітей працюють в умовах, які не відповідають елементарним вимогам.
До того ж на кожному кроці порушуються права дитини, працю якої експлуатують не тільки бездушні батьки, а й безсовісні дядечки-тітоньки. На городах, у барах-кафе, на ринках.
Щоб викоренити зло, треба його виявити. А ще — знайти причини його появи.
У столиці, впевнений, знають що й де шукати — «круглий стіл» це підтвердив. А як у регіонах?
Яка, зокрема, прокурорська роль у профілактиці і виявленні найгірших форм дитячої праці?
Про це розмова нашого кореспондента з прокурором Дніпропетровської області Володимиром ШУБОЮ.
— Своєрідною сенсацією стало повідомлення про криворізького хлопчика, який через батька подав позов до суду про незаконне, на його думку, притягнення неповнолітнього до праці. Після публікації в «Голосі України» ми отримали багато листів, які свідчать про неоднозначне ставлення людей до проблеми.
— І це закономірно. Одні вважають прибирання території школи принизливим, інші, зокрема вчителі, наполягають на тому, що ця робота благородна, бо виховує в дітях ділові якості, без яких нині не вижити. Правомірність дій шкільного керівництва перевіряла прокуратура Довгинцевського району. Як з’ясувалося, учнів школи № 84 з Кривого Рогу справді минулого навчального року залучали до суспільно корисної праці, яка передбачена стандартом початкової школи. Ухвалою Довгинцевського місцевого суду позов криворізького школяра залишено без розгляду, оскільки позивач не надав потрібних документів.
— Володимире Васильовичу, це була не перша перевірка вашими колегами дотримання ст. 188 Кодексу законів про працю. Поки на всіх рівнях активно обговорюють питання про експлуатацію дитячої праці, прокуратура області чи не перша в країні почала проводити перевірки законності застосування праці хлопчиків і дівчаток, котрі не досягли віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування.
— Конвенція ООН про права дитини і наші закони передбачають захист від економічної експлуатації та від будь-якої роботи, що завдає шкоди здоров’ю. В багатьох випадках праця є перешкодою у здобутті освіти.
За статистикою, у країні понад 30 тисяч підлітків шкільного віку не вчаться. А ті, які відвідують школу нерегулярно, значно відстають розумово. І морально вони деградують, бо вважають, що вчитися необов’язково, коли і в 14 можна заробляти. А що його чекає через п’ять років? Безробіття, звісно, бо хто і на яку посаду візьме без освіти, а значить, і без спеціальності? Отже, прямий шлях у злочинці.
— Або у жебраки. До речі, чи вважається працею жебракування?
— Це, однозначно, не економічна діяльність, але ж ми знаємо, що жебракуючі — часто основні годувальники сім’ї. Або злочинних елементів, які на дітях роблять брудний бізнес. Торік за втягування неповнолітніх у цей «промисел» прокуратурою порушено 16 кримінальних справ.
— Як здебільшого використовується підліткова робоча сила?
— По-різному. Скажімо, Л. С-ва з Кривого Рогу експлуатувала свого 13-річного онука, який залишив школу заради бабусиних ринкових прибутків. А троє підлітків із Новомосковська під час літніх канікул за копійки розвантажували і прибирали територію магазину підприємця Г. Г-ва. Прокурор Ленінського району Дніпропетровська притягнув до кримінальної відповідальності С. С-цю за незаконне використання малолітніх хлопців на розвантаженні кавунів.
— Цим перелік неправедних справ новоспечених експлуататорів, впевнений, не обмежується. Та проблема, незважаючи на п’ятирічний, щонайменше, досвід її повсюдного розв’язання, загострюється. Здавалося, якби кожна відповідна служба взялася виконувати закони...
— У тому й біда, що не кожна державна структура виконує як слід свої обов’язки. Візьміть службу у справах неповнолітніх, яка за всіма мірками найближче до дітей вулиці. Торік до органів прокуратури області від неї не надійшло жодного повідомлення про порушення законодавства з прав підлітків, а тим часом їх виявлено близько 200. Факти грубого порушення законів про працю неповнолітніх встановлені з ініціативи і за завданням прокуратури. Служба у справах неповнолітніх під час рейдів не звертає уваги на дітей, що працюють у приватних господарствах, на ринках, не з’ясовує їхній вік, тривалість робочого часу, розмір зарплати, наявність трудових угод тощо. А тим часом лише за результатами вибіркових перевірок, проведених колегами, порушено сім кримінальних справ за фактами експлуатації дітей, з яких чотири направлено до суду, а дві вже розглянуто з винесенням обвинувальних вироків.
Хочеться вірити, це стане пересторогою для інших любителів дармової робочої сили.
 
Київ—Дніпропетровськ—Київ.