Якби вибори Президента України відбулися сьогодні, то в першому турі більшість голосів набрали б двоє кандидатів від опозиції — лідер «Нашої України» Віктор Ющенко і лідер Компартії Петро Симоненко.
Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Українським центром політичних і економічних досліджень ім. О. Разумкова з 21 по 29 квітня цього року в усіх регіонах країни, повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» директор політико-правової програми УЦПЕД Ігор Жданов. В опитуванні взяли участь 2036 респондентів. Похибка вибірки — 2,3%.
Найвищий президентський рейтинг у В. Ющенка — за нього готові проголосувати 26,1% опитаних (у жодному разі не голосували б 15,7%). На думку І. Жданова, підвищення рейтингу В. Ющенка майже на 5% порівняно з березнем 2003 року (21,4%) можна пояснити досить активною інформаційною кампанією блоку «Наша Україна» у регіональних ЗМІ.
Друге місце так само стабільно посідає лідер комуністів П. Симоненко, за якого готові віддати свої голоси на наступних президентських виборах 10,5% громадян (у жодномy разі нe голосували б 24,5% опитаних).
Експерт звернув увагу на поступове підвищення рейтингу Прем’єр-міністра України Віктора Януковича, який уперше вийшов на третю позицію серед імовірних претендентів на президентську посаду. Сьогодні за нього готові проголосувати 8,1% громадян (не голосували б у жодному разі 15,8%). На думку І. Жданова, якщо така тенденція збережеться, це істотно підвищить можливість виходу В. Януковича у другий тур виборів.
Політолог також вважає, що «нині В. Янукович проходить свого роду «обкатку» як єдиний кандидат від провладних сил. Але його кандидатура ще не є остаточною.
На четвертому місці за рейтингом — лідер БЮТ Юлія Тимошенко, за яку проголосували б 5,9% респондентів (не голосували б у жодному разі 29,1%). Лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук набрав 4,5% (проти 24,7%), лідер Соцпартії Олександр Мороз — 3,4% (проти 18,2%).
Голосували б проти всіх кандидатів 9,5% опитаних. Не брали б участі у виборах 8,9%, не дали певної відповіді 13,7%.