Остаточно узгодженого законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо політичної реформи на сьогодні ще немає, — заявив на прес-конференції в парламенті Перший заступник Голови Верховної Ради Геннадій Васильєв. Він наголосив, що всі пропозиції стосовно конституційної реформи треба узгоджувати на засіданні спеціальної комісії, створеної у Верховній Раді з участю представників усіх депутатських фракцій і груп. Чергове засідання цієї комісії відбудеться у вівторок.
Г. Васильєв нагадав, що до 15 травня триває всенародне обговорення зініційованої Президентом політичної реформи. І лише після цього глава держави внесе до Верховної Ради відповідні законодавчі пропозиції про внесення змін до Конституції. «Адже для кого ми приймаємо Конституцію — для себе, для владників чи для народу?» — риторично запитав Геннадій Васильєв. Відповідаючи на запитання, чи справді обговорення було всенародне, перший заступник глави парламенту зазначив, що про це можна багато говорити. Але особисто він отримав дуже багато листів від людей про політичну реформу і «за», і «проти» неї.
Геннадій Васильєв не взявся прогнозувати, якою буде позиція Верховної Ради стосовно законопроектів про внесення змін до Дербюджету-2003, які парламент розглядатиме цього тижня. Він зазначив, що для приведення у відповідність з мінімальною зарплатою у 185 грн. посадових окладів бюджетникам потрібно більш як 600 млн. грн., а всі пропозиції уряду про підвищення зарплат, пенсій військовим, стипендій тощо потребують додатково 1,5 млрд. грн. Уряд знайшов деякі джерела поповнення доходної частини бюджету, але ще немає висновків профільних парламентських комітетів. «Головне, щоб бюджет був реальний», —наголосив Геннадій Васильєв. Він також повідомив, що 14 травня проведе спеціальне засідання парламентський аграрний комітет та визначиться, які рішення на підтримку села треба приймати передусім. А Голова Верховної Ради України Володимир Литвин запропонував на погоджувальній раді визначити один день пленарних засідань парламенту для розгляду всіх пріоритетних рішень по селу.