Завтра до Києва з офіційним візитом прибуде Президент Бундестагу ФРН Вольфганг Тірзе. Це буде його перше відвідання України. Окрім столиці, пан Тірзе побуває у Криму.
Президенту німецького Бундестагу 59 років. За освітою він культуролог, германіст. Після закінчення 1964 року Університету ім. Гумбольта працював у Берлінському університеті, Міністерстві культури, Академії наук Німецької Демократичної Республіки. За часів «розвиненого соціалізму» політикою не переймався, був безпартійний. 
Політична кар’єра Тірзе почалася, коли НДР вже готувалася почити в бозі. Підписавши наприкінці 1989 року маніфест «Нового форуму», приєднується до руху за громадянські права. На початку 90-х він вступає до Соціал-демократичної партії Німеччини і вже за півроку стає її головою у НДР, у березні цього ж року його обрано ще до східнонімецького парламенту, а з жовтня 90-го стає членом Бундестагу. Його президентом Вольфганга Тірзе було обрано у жовтні 1998 року. За чотири роки, після чергових успішних для СДПН парламентських виборів, переобрано на цій посаді.
Вольфганг Тірзе — особистість, і вочевидь виділяється у німецькому політичному середовищі. Не лише своєю, сказати б, яскраво вираженою філософською зовнішністю, не лише тим, що Президент Бундестагу — один із дуже небагатьох представників колишньої Німецької Демократичної Республіки, яким вдалося після возз’єднання країни зійти на федеральний політичний олімп, закріпитися там, стати впливовими партійними діячами. Принциповість і власна точка зору на політичні, міжнародні й соціальні події найчастіше імпонує, часом дивує, а інколи й не подобається багатьом у Німеччині. Під час фінансового скандалу з прихованими фондами ХДС розлючений безкомпромісністю Вольфганга Тірзе екс-канцлер Гельмут Коль публічно порівняв його з одним із відомих діячів третього рейху. Не так давно, під час іракської кризи, Вольфганг Тірзе, як пересічний громадянин, брав участь у вуличних антивоєнних демонстраціях. Він не побоюється публічно відстоювати права сексуальних меншин й не соромиться бути сфотографованим у товаристві їхніх представників. Це — окремі, але типові штрихи до колоритного портрету Президента Бундестагу.
Як вихідцю зі Східної Німеччини, Вольфгангу Тірзе близькі процеси соціальних та суспільних трансформацій, що відбуваються в суспільстві після падіння Берлінської стіни. «Озираючись назад, я думаю, що жодної справжньої альтернативи у нас не було, тим паче що люди зі Східної Німеччини однозначно бажали запровадження західної системи, — сказав він в одному з інтерв’ю. — Але в багатьох речах, які зовні здаються дрібними деталями, можна було б забезпечити людям м’якші й зрозуміліші переходи до нових умов». З лекцією на тему переходу від радянського соціалізму до демократії Вольфганг Тірзе має намір виступити перед студентами Києво-Могилянської академії.