Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді схвалити в першому читанні проект закону України «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України», що стосується порядку апеляційного та касаційного провадження. Автори документа народні депутати Юрій Кармазін та Василь Сіренко наголошують, що статтею 129 Конституції України визначено основні засади судочинства: рівність всіх учасників судового процесу перед законом і судом; забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду тощо.

Однак за місцевими судами закріплено повноваження, які дають змогу зловживати конституційними принципами судочинства.

Це право місцевих судів, через які подають апеляційні (касаційні) скарги, подання, залишати їх без руху, повертати або не розглядати у разі недотримання скаржниками вимог форми і змісту апеляційної (касаційної) скарги, подання, несплати державного мита, пропуску строку на оскарження тощо.

Місцеві суди об’єктивно не зацікавлені в оскарженні рішень та ухвал, що веде до судової тяганини, порушення прав громадян на апеляційне (касаційне) оскарження судових рішень та ухвал та спричиняє численні нарікання суб’єктів оскарження щодо необ’єктивності та упередженості суддів місцевих судів.

З метою попередження зловживань з боку місцевих судів та створення законодавчих гарантій для реалізації права громадян на апеляційне (касаційне) оскарження судових рішень та ухвал, автори законодавчої ініціативи пропонують внести такі зміни до ЦПК України:

залишити за місцевими судами лише право приймати апеляційні (касаційні) скарги, подання та надсилання їх разом зі справою до апеляційного (касаційного) суду.

Всі інші повноваження щодо проходження апеляційної (касаційної) скарги, подання, зокрема й повернення неналежним чином оформленої скарги заявнику в порядку ст. 139 ЦПК України, надіслання копій апеляційної (касаційної) скарги, подання особам, які беруть участь у справі, поновлення строку на апеляційне (касаційне) оскарження віднести до виключної компетенції апеляційного (касаційного) суду.