На Чернігівщині стартувала передплатна кампанія. Яка її особливість на друге півріччя? Про це наш кореспондент веде мову з керівником чернігівської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Олегом Обушним (на знімку).

— Передплата на друге півріччя проходить на Придесенні традиційно складніше, ніж на перше, — зазначив він. — Нині жителі області отримують майже 640 тисяч газет та журналів. Це — найвищий показник в Україні в розрахунку передплати преси на одну людину. Однак нинішня непроста ситуація в Україні, викликана агресією Російської Федерації, діями сепаратистів, зрозуміло, позначається на зниженні доходів громадян, підвищенні цін. У цьому зв’язку поштовикам доведеться докладати чимало зусиль, аби утримати попередні показники роботи на відповідному рівні. Громадяни Чернігівщини насамперед більшу увагу звертають на передплату обласних та районних видань. Але дедалі більше людей цікавляться і державними виданнями, зокрема «Голосом України», бо саме він нині оперативно друкує суспільно значимі закони навіть у вихідні дні. До речі, Корюківський ЦПЗ уже більше десяти разів ставав переможцем конкурсу «Голос України — у кожну родину». Сподіваємося, й цього року чернігівські поштовики не підведуть.

— Олеже Олексійовичу, щойно районна газета «Менщина» оголосила про припинення виходу. Під загрозою закриття у квітні й обласний щотижневик «Сіверщина». Зросли поштові витрати з доставки цих видань?

— Економічна спроможність багатьох місцевих газет справді бажає бути кращою. Звичайно, складний час зараз переживають газетярі, оскільки піднімається вартість паперу та друку, тому передплатні ціни на видання можуть зрости. Цьогоріч «Укрпошта» не підвищувала вартість доставки преси, хоча наші витрати суттєво зросли. Чернігівська дирекція УДППЗ «Укрпошта» має 117 машин, які обслуговують 73 маршрути. Зрозуміло, підвищення вартості бензину майже на три-чотири гривні за літр істотно впливає на доходи поштової служби. Тому ми плануємо перевести 25 автомобілів на газове пальне. За нашими підрахунками, це дасть можливість заощаджувати щомісяця 50 тисяч гривень.

— Не таємниця, у багатьох селах листоноші та начальники відділень працюють на 0,3—0,5 ставки. Хіба за 400—500 гривень у людей є мотивація для активніших дій?

— Чернігівщина — специфічна область в Україні, адже густота населення — найменша і становить 32 людини на квадратний кілометр. Тобто територія велика відносно інших регіонів, а сільські населені пункти — здебільшого дрібні. Із 566 відділень зв’язку — 150 розташовані в малих селах. Вони є збиткові. Якщо розглядати господарський аспект, то їх треба закривати. Однак ми цього не робимо, оскільки поштове відомство виконує й соціальну функцію. Ми доставляємо хліб, ліки, усе найнеобхідніше у віддалені села, де проживають навіть 15—30 душ. Часто люди похилого віку потребують не тільки сторонньої фізичної допомоги, а й теплого слова. На сьогодні, в таких складних умовах, вибору у нас немає — треба працювати!

— Чого ви чекаєте від УДППЗ «Укрпошта» після подій на Майдані?

— Уперше ось за останні три роки наприкінці березня отримали дві новенькі вантажівки, які можуть перевозити по 5 тонн кореспонденції, посилок, газет! Чекаємо надання можливості на місцях більше самим приймати рішення з тих чи інших економічних питань. Ми впевнені, що це покращить роботу філій нашого підприємства. А взагалі, ми всі, поштовики Чернігівщини, вболіваємо за долю України, адже добробут у державі може бути за стабільності й порядку, тому всім бажаю мирного неба та щасливого майбутнього.

Інтерв’ю провів Сергій ПАВЛЕНКО.

Фото автора.