Проведення військової реформи в Україні є ключовим моментом не лише в контексті поглиблення євроатлантичної інтеграції, а й з точки зору успіху політичних реформ у нашій державі. Про це заявив заступник глави українського парламенту Олександр Зінченко, виступаючи у Вашингтоні на конференції з питань відносин України і НАТО. Ця конференція відбулася в рамках засідання міністрів оборони країн Північноатлантичного альянсу і запрошених туди десяти країн.
Олександр Зінченко також зазначив, що за останні півроку в нашій державі зроблено серйозні кроки щодо законодавчого оформлення оборонної та політичної реформ. Парламент прийняв цілу низку ключових законів, а до кінця року Верховна Рада ухвалить нову Концепцію національної безпеки і нову Військову доктрину.
Переговори Україна—
НАТО, котрі відбулися у Вашингтоні, слід сприймати як позитивний сигнал. Як показник того, що напруженість у відносинах, яка виразно відчувалася напередодні торішнього Празького саміту, поступово починає спадати.
НАТО зацікавлена в практичній співпраці з Україною, і це відзначали також на пленарному засіданні комітету
НАТО в Києві, що проходило паралельно з вашингтонською зустріччю згідно з індивідуальною програмою партнерства на нинішній рік.
Як заявив у Вашингтоні заступник Голови ВР, в Україні розуміють, «що План дій Україна—НАТО — не чергова програма співробітництва, а чіткий графік розбудови в Україні демократичного суспільства». І, на його думку, зустріч у Вашингтоні — свідоцтво відкритості з боку керівництва НАТО. «Для забезпечення кінцевого успіху важливо правильно оцінити внутрішні зміни на тлі змін стратегічної ситуації у світі, зрозуміти парадигму радикально нової архітектури міжнародної безпеки, що поступово створюється після іракської війни, і визначити місце в ній нашої держави», — наголосив Олександр Зінченко.
Те, що архітектура міжнародної безпеки ще не набула остаточних форм і необхідно на весь голос заявляти про себе, щоб не бути викинутим на узбіччя, стало зрозуміло із заяв Генсека НАТО Джорджа Робертсона. У Вашингтоні він заявив, що Північноатлантичний альянс ще не визначив свою можливу роль у післявоєнному Іраку. Це питання буде розглянуто детальніше, щойно ситуація проясниться. «Якихось рішень не прийнято», — підкреслив Генсек НАТО. Водночас держсекретар США Колін Пауелл після зустрічі з лордом Робертсоном заявив, що
«НАТО продовжує розглядати питання про потенційну місію в Іраку». До того ж Пауелл повідомив, що це питання вивчатиметься Північноатлантичним альянсом «найближчими днями і тижнями».