Перед селищем Великодолинським асфальтована дорога завертає вправо, і погляд привертає дивовижна панорама виноградних плантацій. Вражають не тільки ідеально вирівняна й чиста поверхня грунту, прямі лінії рядків залізобетонних стовпчиків, що біжать у далину, а й те, як оригінально пригнуто-прикріплено молоду лозу до дроту нижнього ярусу штамба, яка та лоза потужна і як тут її міць по-сучасному підтримують — через хитромудре мереживо крапельного зрошення.
— Свої виноградні плантації ми закладаємо за кращими європейськими технологіями, — каже Дмитро Деміс, директор АТ «Украгро», що тут господарює. — Так, це потребує додаткових витрат, зате потім усе в багатократ окупиться і врожаєм, і його якістю.
Відроджуючи вітчизняне коньячне виробництво, започатковане ще у ХІХ столітті в Одесі знаменитою родиною Шустових, керівництво Одеського коньячного заводу спіткнулося саме на сировині: не було довкіль потрібних сортів винограду, а де вони й збереглися, то процес вирощування янтарних ягід потребував, м’яко кажучи, докорінного поліпшення. Валентин Стремядін, генеральний директор заводу, після непростих роздумів дійшов висновку: краще закласти власні виноградні плантації, аніж витрачати кошти на «лікування» виноградників десь у неблизьких господарствах. Спільну мову знайшли у селищі Великодолинському, що за якісь там півтора десятка кілометрів від заводу в Одесі. Взяли в оренду землю, п’ять років тому створили заводський агросектор. Саме його спеціалізували на вирощуванні елітних, генетично чистих, найбільш придатних для виробництва коньяків сортів винограду. «Украгро» має вже 550 гектарів власних насаджень, щороку їх площі дедалі розширюються. На 170 гектарах почала працювати сучасна система крапельного зрошення з комп’ютерним керуванням.
Нині в агрофірмі на окраїні Великодолинського — сезон підготовки до нових висаджень виноградників. У цехах з підготовки й щеплення чубуків, у теплицях, де вже прищеплені чубуки пустили коріння і проросли першими листочками, всі процеси відбуваються під наглядом та консультуванням головного технолога підприємства Олександра Гайдая.
Тут запровадили оригінальну технологію знезараження чубуків, випробують різні варіанти (у пошуках найоптимальніших) розвитку й формування виноградних кущів. Усе те — заради кінцевої мети: мати вдосталь якісних ягід. До речі, їх переробляють тут же, в цехах Великодолинського відділення заводу, виготовляючи коньячний спирт. Саме звідси напівфабрикат іде на одеське підприємство, щоб там за допомогою «чаклування» технологів через роки перетворитися в популярні коньяки марки «Шустов».
— Отож у десятках здобутих шустовськими коньяками на міжнародних виставках медалей чимала заслуга й нашого трудового колективу, — зауважує начальник виробництва Великодолинського відділення Олександр Кульчицький.
А голова Овідіопольської райдержадміністрації Володимир Левчук, з яким зустрілися на великодолинських плантаціях, у тому, що в їхньому «виноградному» районі з’явилися отакі сучасні господарі, вбачає свій сенс:
— Площі під виноградниками маємо чималі, а ось урожайність, якість ягід, так би мовити, кульгають. Перехід на прогресивні технології, впровадження кращих європейських сортів винограду збільшать віддачу плантацій у два-три рази, що неабияк зміцнить економіку сільгосппідприємств, вони будуть високорентабельні.
 
Одеська область.