Депутатська фракція політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова Україна» змушена зробити публічну заяву з приводу численних порушень норм депутатської етики та Регламенту Верховної Ради України, а також законів України народними депутатами України — головою Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Володимиром Стретовичем та секретарем цього ж комітету Миколою Карнаухом. Обидва депутати не раз вдавалися до поширення через парламентську газету «Голос України», яку читають десятки тисяч виборців, відверто неправдивої інформації щодо народного депутата, члена фракції політичних партій Промисловців і підприємців України та «Трудова Україна» Анатолія Гіршфельда, піддаючи сумнівам результати виборчих перегонів у Лозівському окрузі №180, де він балотувався і виграв вибори.

Відомості, оприлюднені В. Стретовичем у газеті «Голос України» 22 жовтня 2002 року та 14 січня 2003 року і М. Карнаухом у газеті «Голос України» за 15 квітня 2003 року, не тільки не відповідають дійсності, а й посягають на честь, гідність, ділову репутацію, очорнюють у громадській думці і в очах депутатського корпусу нашого колегу, голову підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Анатолія Мусійовича Гіршфельда.
Ситуація з виборами в 180-му виборчому окрузі достатньо відома. У цьому окрузі під час виборчої кампанії і в день голосування було виявлено численні порушення виборчого законодавства з боку кандидата в народні депутати І. Діяка. Факти порушень у належний спосіб задокументовані. Ці матеріали у встановлені законом терміни було направлено до Апеляційного суду Харківської області, який рішенням від 09.04.2002 року визнав голосування по ряду дільниць недійсним.
На підставі цього рішення окружна та Центральна виборча комісія визнали переможцем виборів по 180-му округу А. Гіршфельда. У подальшому законність цих рішень двічі підтверджена Верховним Судом України.
Отже, А. Гіршфельд є законно обраним народним депутатом. Проте цього вперто не бажає визнавати його основний суперник І. Діяк. І якщо амбіції пана Діяка якось ще можна зрозуміти, то зовсім незрозумілими є відверто упереджені, войовничі дії народних депутатів В. Стретовича і М. Карнауха, які публічно ревізують рішення судів, в тому числі і Верховного Суду України, оцінюють дії прокурорських органів, очорнюють свого колегу, а самі не спромоглися навіть побувати в окрузі, належним чином вивчити документи, жодного разу не переговорили з цього приводу з обвинуваченим ними ж народним депутатом Гіршфельдом.
Тому й не дивно, що пан Карнаух у статті «Корупція та вибори» («Голос України» за 15.04 2003 р.) стверджує, що «суд залишив вимогу Гіршфельда без задоволення, не наважившись оголосити недійсними результати голосування по 8 дільницях» тощо. Якби автор потрудився ознайомитися з рішенням Апеляційного суду Харківської області від 09.04 2002 р., то він таких речей не писав би, бо суд якраз скасував результати голосування саме по цих дільницях. До речі, це рішення виносилося у присутності колегії суду та всіх зацікавлених сторін.
Нас турбує те, що народні депутати В. Стретович і М. Карнаух, поширюючи дезінформацію і пересмикуючи факти, діють від імені комітету Верховної Ради, при тому, що ситуацію з виборами у 180-му окрузі комітет по суті не розглядав, а майже половина членів комітету навіть не поінформовані щодо реального стану справ.
Мусимо звернути увагу редколегії газети «Голос України» на те, що орган Верховної Ради неодноразово використовували згадані народні депутати для розповсюдження неправдивих, наклепницьких відомостей стосовно народного депутата А. М. Гіршфельда.
Зважаючи на вищевикладене, фракція залишає за собою право звернутися до Генеральної прокуратури України з вимогами правових оцінок дій депутата М. Карнауха, оскільки вбачає в них ознаки складу злочину, передбаченого статтею 344 Кримінального кодексу України. Йдеться про незаконний вплив у будь-якій формі на народного депутата України з метою перешкоди здійсненню ним своїх службових обов’язків.
Ігор ШАРОВ, керівник фракції.