Учора розпочався робочий візит делегації Верховної Ради України на чолі з Головою ВР Володимиром Литвином до Великої Британії. У цей день Володимир Литвин узяв участь у засіданні «круглого столу» з представниками наукових кіл Королівського інституту міжнародних справ, дав інтерв’ю у прямому ефірі журналістам радіопрограм української і російської служб Бі-бі-сі у Лондоні, під час яких йшлося про необхідність налагодження більш продуктивних відносин між парламентами України та Британії.
Як заявив Володимир Литвин напередодні візиту, «інтенсивність контактів українсько-британського діалогу була вища у перші роки нашої незалежності». Нині, на думку Голови ВР, вона відчутно втратила у своїй динаміці. Наприклад, нинішній візит глави українського парламенту відбувається через десять років після того, як з офіційним візитом уперше відвідав Велику Британію Голова Верховної Ради. Тоді це був Іван Плющ, а візит мав демонстративний характер, адже на карті світу з’явилася нова держава — Україна.
Окрім того, тоді з візитом глави українського парламенту пов’язували майбутній вступ України до Міжпарламентського союзу. Затримка з приєднанням України до МПС стала головною перепоною для розвитку українсько-британських міжпарламентських відносин. МПС було засновано ще 1889 року. По суті, це була перша міжнародна організація, завданням якої були боротьба за мир і здійснення функцій політичного арбітра у розв’язанні спірних міжнародних питань. Нині головне завдання організації — сприяти розвитку контактів між парламентами, координувати обмін досвідом між парламентаріями світу, розглядати міжнародні проблемні питання. Британська сторона наполягала на тому, щоб міжпарламентські відносини між Україною і Британією відбувалися, зокрема, і в рамках національних груп у МПС.
Хоча в законодавчому органі Великої Британії є парламентська всепартійна британо-українська група, проте в її діяльності була чимала пауза, пов’язана з внутрішніми виборами. Після того, як у жовтні 1999 року Україна приєдналася до МПС, відносини почали розвиватися активніше. І вже 2000 року Київ відвідала з офіційним візитом спікер палати громад Петті Бутройд. Нині пріоритетним розвитком україно-британського міжпарламентського співробітництва є налагодження контактів між відповідними міжпарламентськими групами, налагодження праці між відповідними комітетами парламентів, ознайомлення з досвідом ведення європейських справ відповідними комітетами, а також відновлення програми підтримки Верховної Ради України, започаткованої 1995 року під егідою Британського Центру політичних та дипломатичних досліджень. У рамках програми відбулося кілька десятків семінарів. Завершилася програма 1998 року.
Учора наша делегація також поклала квіти до пам’ятника Святому Володимиру і зустрілася з представниками української громади у Великій Британії. Пам’ятник відкрито і освячено на ознаменування Хрещення Київської Русі за кошти української діаспори.
Сьогодні українські парламентарії покладуть квіти до могили Невідомого солдата біля Вестмінстерського Абатства, а у Вестмінстерському палаці (парламент Великої Британії) делегація Верховної Ради візьме участь у засіданні «круглого столу» за участю членів британської делегації Міжпарламентського союзу та членів Британсько-української всепартійної групи. Народні депутати України відвідають щотижневі слухання прем’єр-міністра Великої Британії у Палаті громад парламенту. Цього самого дня Володимир Литвин має зустрітися з Головою палати громад парламенту Великої Британії Майклом Мартіном.
Ще одна важлива зустріч, що запланована на сьогодні — це переговори з президентом ЄБРР Жаном Лем’єром. Нагадаю, що на початку квітня ЄБРР і Україна підписали програму співробітництва на 2003—2004 роки. Серед визначних пріоритетних проектів і проект міжнародного консорціуму з управління українськими транзитними газопроводами за участю Росії та Німеччини. Якою буде участь ЄБРР, поки що невідомо. Можливо, він виступить як кредитор, а можливо, ввійде в проект з акціонерним капіталом. Крім того, програмою передбачено проведення цього року тендера із здійснення стабілізаційних заходів з попередження руйнування споруди «Укриття» на 4-му енергоблоці ЧАЕС. І завершення розробки концептуального проекту нового «Укриття». До кінця року ЄБРР може надати Україні від 200 млн. до 350 млн. євро на реалізацію затверджених проектів, і слід додати, що загальна сума інвестицій ЄБРР в Україну 1,3 млрд. доларів, і це робить банк найбільшим інвестором у країні.
Лондон.