Президент України Леонід Кучма і Голова Верховної Ради Володимир Литвин побували з робочим візитом у Севастополі. Глава держави несподівано змінив маршрут і побував у військових частинах, де на нього не чекали. «Побачене не додало нам настрою», — сказав потім Леонід Кучма журналістам, що чекали на нього в Балаклаві. — Стан справ в деяких частинах Військово-Морських Сил України межує з криміналом. Якщо подивитися парадні фасади (на набережній Накузіна було розгорнуто експозицію макетів, планшетів, які відображають недалеке майбутнє Балаклави. — Прим. авт.), то все чудово. А якщо заглянути за ширму, то просто жах».
Ознайомившися з побутовими умовами військовослужбовців, з пограбованими військовими містечками, ржавіючими кораблями, з важким становищем на заводі з ремонту підводних човнів, Леонід Кучма не лише звільнив з посади Головнокомандувача ВМС ЗС України Михайла Єжеля: а й доручив Генеральній прокуратурі, Раді національної безпеки організувати перевірку правильності витрачання державних коштів, використання майна, земельних ділянок, переданих ВМС 1997 року після поділу флоту між Україною і Росією. На це Президент відвів один місяць. Глава держави підтвердив правильність наміченого курсу на демілітаризацію Балаклави, перетворення цього древнього містечка, яке готується до свого 2500-річчя, на міжнародний центр туризму і рекреації.
Водночас були й світлі моменти поїздки. Побувавши на радіолокаційній установці, відомій під назвою «Кольчуга»: Президент відзначив чітку організацію служби, порядок і чистоту. Єдиній жінці, котра служить тут — Інні Тобохорнюк — Леонід Кучма особисто присвоїв дострокове звання прапорщика.
Севастополь.