Холдингова компанія «Київміськбуд» (яку відтепер іменують фінансово-будівельним комплексом) у першому кварталі побудувала 25 тисяч квартир за приватні інвестиції, як збірний інвестор.

З такої переконливої статистики розпочав свою прес-конференцію президент «Київміськбуду» Володимир Поляченко. Темпи будівництва його команди справді вражають. Холдингова компанія зводить нині підрядним способом до 45 відсотків житла в Україні, 72,2 — у столиці, супермаркети, висотні будинки — у Дніпропетровську та Запоріжжі. Експеримент з будівництва житла за рахунок довгострокового кредитування населення поширюється вже в Чернівцях, Полтаві, Житомирі, Вінниці, Одесі... Кельми — регіональні, інвестиційні програми — столичні. Тепер уже і не пригадують, що перший будинок коштом новоселів компанія збудувала 1996 року. Сьогодні залучені інвестиції громадян уже сягнули 2,1 мільярда гривень, за які збудовано два мільйони квадратних метрів житлоплощі. Напередодні Президент України Леонід Кучма подякував Володимиру Поляченку за такі стрімкі темпи розвитку: сім років тому розпорядженням по столиці з нього вимагали здавати в експлуатацію 200 тисяч квадратних метрів житла на рік, а цього року кияни одержать, за словами Володимира Поляченка, не менш як 700 тисяч. Тільки чи всі квартири задовольнять новоселів своєю якістю? Чого гріха таїти, чимало новоселів вважають, що за високими темпами будівництва стоїть невиправданий поспіх, який призводить до низької якості будівельно-монтажних робіт, несвоєчасної передачі об’єктів з балансу на баланс через недоробки генпідрядника, проблеми із взаємною заборгованістю ХК «Київміськбуд» і районних управлінь житлового господарства тощо.

Досвід столичних будівельників уже схвалено для загального поширення на законодавчому рівні. І слушно зауважує Володимир Поляченко, що «соціальна значущість відповідного закону полягає в тому, що вкладники, позичальник і будівельна організація разом з уповноваженим банком створюють цілісну систему взаємопов’язаних відносин і відповідальності. Про те саме ми писали і 16 квітня цього року в статті «Скільки гострих кутів у квадратного метра». Справді, якісна та стабільна робота підприємств будівельного комплексу — запорука будь-якої інвестиційної схеми ХК «Київміськбуд». Володимир Поляченко уважно читає публікації нашої газети на цю тему і не проти того, щоб долучити журналістів до контролю за якістю будівельних робіт. Від цього громадяни, які вкладають гроші у своє житло, тільки виграють.