Кабінет Міністрів України погодив проекти нових Кримінально-процесуального та Цивільного процесуального кодексів України, які буде передано на розгляд до Верховної Ради, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

За словами Міністра юстиції Олександра Лавриновича, розробку проектів кодексів було обумовлено взятими 1995 року зобов’язаннями України перед Радою Європи щодо вступу в ЄС. Окрім цього, необхідно привести норми Кримінально-процесуального кодексу України до вимог нового судоустрою та регламентувати порядок розгляду цивільних справ у судах України.

О. Лавринович наголосив, що проектом Кримінально-процесуального кодексу передбачено «наповнення новим змістом» принципів презумпції невинуватості, змагальності процесу тощо. Передбачено також запровадження суду присяжних та нове бачення ролі прокуратури, органів досудового слідства та суду в розгляді кримінальних справ. Крім того, в проекті Кримінально-процесуального кодексу засновано порядок апеляційного та касаційного оскарження рішень суду та запроваджується попереднє судове засідання.

Проектом Цивільного процесуального кодексу України, зокрема, передбачено запровадження спрощеного порядку розгляду цивільних справ — наказове провадження. Кодексом удосконалюються порядок забезпечення доказів та позову у справі, питання відновлення втраченого судового провадження, а також викладено питання стосовно розгляду справ за участю іноземних осіб. За словами міністра, під час розробки кодексів Міністерство юстиції виходило з необхідності уніфікації підходів до розв’язання низки основних проблем у кримінальному та цивільному процесі. Зокрема, стосовно ролі суду в процесі та порядку оскарження рішень суду.v