Такий спектр думок під час обговорення політичної реформи на Тернопільщині. Скажімо, депутати Тернопільської міської ради справжніми причинами ініціатив Президента України вважають страх перед неминучою поразкою у наступних президентських виборах, намагання відволікти увагу народу від гострих соціальних проблем.
У своєму зверненні, зініційованому депутатами від «Нашої України» і підтриманому на сесії міськради всім депутатським корпусом, вони закликають Президента, його адміністрацію та облдержадміністрацію «припинити політичні експерименти над народом, фальсифікацію під час обговорення президентських ініціатив». На думку депутатів, слід зберегти нинішній політичний устрій, провести президентські й парламентські вибори у визначені строки, а до Верховної Ради — лише на пропорційній основі. Від ідеї двопалатного парламенту пропонують відмовитися. До речі, проти двопалатного парламенту висловилися також науковці вузів Тернополя, учасники «круглого столу», скликаного з ініціативи обласної організації Української народної партії. Негативне ставлення і до можливості одноосібного призначення Президентом керівників силових структур.
А ось під час обговорення в Державній податковій адміністрації області проект закону «Про внесення змін до Конституції України» отримав цілковиту підтримку.
Загалом, за даними робочої групи, що узагальнює пропозиції від тернопільців, політичних партій і трудових колективів і яку очолює заступник голови облдержадміністрації Любов Півцьо, запропоновані Президентом зміни до Конституції підтримують 63 відсотки громадян. Єдиний пункт пропозицій, що не викликає суперечок, — кандидат у народні депутати обов’язково має володіти державною мовою.
Тернопільська область.