У  цукровій галузі пильно придивляються до досвіду вирощування буряків та виробництва солодких кристалів на підприємствах агропромислової Асоціації «Група компаній «Укррос». Не дивно, їй немає рівних серед українських виробників цукру, а на землях, орендованих асоціацією, збирають високі врожаї цукрових буряків, зернових колосових, зернобобових та олійних культур. Секрет успіху — не у великих розмірах посівних площ, а в прогресивних методах їх обробітку та сучасних технологіях вирощування сільськогосподарських культур.

Донедавна вітчизняні компанії на кшталт багатопрофільної «Презенс», виходячи на ринок захисту рослин зі своїми зареєстрованими препаратами, наражалися на рішучу відсіч поважних, зі світовими іменами, конкурентів. Пригадую давнє інтерв’ю з одним із провідних менеджерів компанії, спорідненої до «Сингенти». Він не приховував свого скепсису щодо конкурентних можливостей вітчизняних виробників. Але і виробники різні, і конкуренція не завжди добросовісна. А якщо узяти засоби захисту рослин компанії «Презенс», то вони не тільки не поступаються, а й здебільшого переважають за своїми характеристиками традиційні західні аналоги.

Якби репутація компанії «Презенс» була сумнівна, вона навряд чи стала б членом асоціації, де від неї вимагали продуктивних ідей і серйозних гарантій. Тоді, коли представник однієї відомої американської компанії заявив через ЗМІ, що в аналогічних українських засобах захисту рослин здебільшого немає допоміжних речовин для закріплення їх на листковій поверхні і для підсилення дії препарату, компанія «Презенс» своєю справою спростувала це. Вона запропонувала власні розробки прилипачів та молекулярних інгредієнтів на гербіциді власного виготовлення —  «Чистопол», який мав тотальну дію, що вразило багатьох науковців. Одразу скажу: зареєстрований вітчизняний гербіцид аналогом західних можна було назвати хіба що умовно, бо він діяв ефективніше. Коли цей гербіцид пройшов випробування на захаращеному багаторічними бур’янами полі, воно стало чисте, як стіл (звідси й пішло: чисте поле).

Для компанії «Пальміра», яка за підсумками сільськогосподарського сезону не має собі рівних у вирощуванні цукрових буряків на площі у 2500 гектарів, такий гербіцид торік був, як знахідка. За словами головного агронома СТОВ «Пальміра» Івана Хабла, тут відмовилися від внесення грунтових гербіцидів та ручної праці, перейшли на обприскування, яке дає змогу ефективно пригнічувати бур’яни і боротися зі шкідниками. Хоч норми застосування препаратів завжди залежать від погодних умов та рівня забур’яненості, це забирає до 900 гривень на кожному гектарі. Звісно, висока ціна позначається на собівартості продукції, зате ефективність препарату гарантує стабільні врожаї. Для нас, каже Іван Хабло, гербіциди компанії «Презенс» — можуть стати основою, а решта — аналогом.

Іван Іванович Хабло веде мову про систему нових засобів захисту рослин компанії «Презенс», яка під егідою Інституту цукрових буряків УААН пройшла успішні випробування не тільки в його господарстві, а й на полях Київської, Полтавської, Вінницької областей. Коли мені розповіли, як надійно захищає цукрові буряки протизлаковий гербіцид «Оберіг», я мимоволі подумав про поетичність назви. Мені не заперечували. Воно й справді, те, як рішуче «Презенс» налаштований конкурувати з іноземними капіталістами на ринку засобів захисту рослин, нагадує божевільне вольнодумство поетів-футуристів. Інсектицид потужної згубної дії на шкідників автори назвали «Блискавкою» і рекомендують його застосовувати під час вирощування багатьох сільськогосподарських культур. Буряківники запевняли, що після «Блискавки» й духу не залишилося від довгоносиків. Згадували і «Ратибор» — інсектицид, що оберігає картоплю від колорадського жука. Про «Ратибор», до речі, високо відгукуються і в Національному аграрному університеті, відзначаючи його високу ефективність у широкому діапазоні температур від +10 до +350С, миттєву і тривалу дію.

Згадую презентацію ще однієї всесвітньо відомої компанії у звичайному селі під Києвом. Бізнесмена запитують: чим він пояснює те, що з Польщі часто заходить «амінка» сумнівного походження? Відповідь вражає: «Там бадяжать» (простіше кажучи, плюють на технологію). А йдеться тим часом про речовину з тридцятилітньою історією, яку виробляють сьогодні три десятки потужних підприємств на світовому ринку! Вони ні від кого не залежать, і їх ніхто не примусить брати дозвіл на реалізацію цієї речовини у свого конкурента. Прикро за бізнесмена, який так незграбно підриває імідж своїх роботодавців. І боляче за своїх товаровиробників, яким доводиться заробляти власний імідж в умовах політики жорсткого протекціонізму, недобросовісної конкуренції, підміни справжніх торговельних марок і цінностей. Але хлібороб розбереться, хто «бадяжить», а хто пропонує добротні препарати та ефективні технології.

А поки що плантації цукрових буряків, оброблені препаратами компанії «Презенс», дають рясні врожаї. Іван Хабло підрахував: усього вартість системи захисту посівів від бур’янів та шкідників, яку запропонувала компанія «Презенс», дала змогу заощадити на кожному гектарі 100 — 150  гривень. Можна не сумніватися, що й цього року СТОВ «Пальміра» не обійдеться без засобів захисту рослин свого торішнього партнера по бізнесу.