З нестандартною ініціативою виступили акціонери одного з найстаріших в Україні металургійних підприємств — Єнакієвського металургійного заводу (Донецька область). Тут свого часу було створено раду молодих фахівців, головне завдання якої — надання допомоги молодим працівникам у професійній орієнтації і стимулюванні їхніх творчих ініціатив.
Однією з останніх пропозицій ради стала ідея проведення в рамках Всеукраїнського конкурсу молодих фахівців у гірничо-металургійному комплексі науково-технічної конференції «ЄМЗ-2003». Акціонери і керівництво заводу цю ініціативу підтримали, до того ж не тільки на словах. Президент АТ «ДАНКО» (компанія, яка управляє ЄМЗ) Сергій Момот запропонував провести під час цієї конференції інтелектуальний аукціон, для якого передав... кошти з Державної премії України в галузі науки й техніки 2002 року, одержаної ним за участь у розробці і впровадженні інноваційного проекту на Єнакієвському металургійному. Лотами для аукціону стануть ідеї й розробки молодих учасників конференції. Як покупці виступлять організатори Всеукраїнського конкурсу молодих фахівців гірничо-металургійного комплексу — ВАТ ЄМЗ, СП ТОВ «Метален» і АТ «ДАНКО». Згодом експертна комісія визначить переможців серед авторів кращих рацпропозицій і вручить їм грошову винагороду.
Необхідність у такому творчому підході до розвитку науково-технічного руху серед заводської молоді спричинена ось чим: на ЄМЗ проходить комплексна реконструкція, оновлюються базові виробничі потужності, тому відчувається потреба не лише в молодих висококваліфікованих фахівцях, а і в оригінальних ідеях, розробках і новаціях.