Виконання Державної комплексної програми соціально-медичного забезпечення ветеранів війни розглядали на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів на Житомирщині. Учасники засідання, зокрема, ознайомилися з діяльністю хоспісу святої Олени Товариства Червоного Хреста і Ольжинського братства Української православної церкви в Коростені, де утримуються люди з невиліковними недугами. Народні депутати і представники виконавчої влади переконалися: такі установи, що діють на благочинних засадах, треба всіляко підтримувати.
Повчальний досвід є і в Коростенському центрі соціального захисту та реабілітації громадян похилого віку, де виручає високий рівень самозабезпечення. Депутати також відвідали державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство в Житомирі, госпіталь для ветеранів війни у Бердичеві.
Водночас, наголошували учасники засідання, проблеми, які не вдається вирішити, часто пов’язані з фінансуванням із держбюджету. Матеріали виїзного засідання буде надіслано до облдержадміністрацій, повідомляє наш власний кореспондент Олексій КАВУН.
Вдала санація і оздоровлення
Питання про державну підтримку й оздоровлення виробництва лужних акумуляторів України було розглянуто на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва, що відбулося в Луганську на базі консорціуму «УкрБат».
Як відзначив голова комітету Юрій Єхануров, досвід «УкрБату» заслуговує на увагу з двох причин: тут вдало проведено санацію і оздоровлення виробництва, чому активно сприяють керівники області. Зокрема, ефективне управління та введення процедури санації ВАТ НВФ «Луганські акумулятори» дало змогу відновити виробництво лужних акумуляторів, реструктуризувати та ліквідувати борги минулих років, стабілізувати виплату та зростання заробітної плати, захистити вітчизняний ринок акумуляторної продукції. Завершальним етапом оздоровлення ВАТ стало створення консорціуму «УкрБат» за участю інвесторів. Загальна сума інвестицій в підприємства консорціуму «УкрБат» становить близько 20 млн. грн. Розроблено 32 та освоєно і запущено в серійне виробництво 22 нових типи акумуляторів.
Учасники виїзного засідання запропонували рекомендувати уряду підготувати проекти законів «Про хімічні джерела струму» та «Державну програму розвитку виробництва хімічних джерел струму», прийняти рішення щодо підвищення зборів на імпортування російських акумуляторів. Ішлося також і про доцільність створення на базі ВАТ НВФ «Луганські акумулятори» науково-дослідного інституту хімічних джерел струму, встановлення державного контролю над сертифікацією акумуляторної продукції на базі консорціуму «УкрБат», повідомляє наш власний кореспондент Алла АНТИПОВА.