Позитивна динаміка економічного розвитку України забезпечує необхідні передумови для продовження процесу структурних реформ. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Геннадій Васильєв на зустрічі з виконавчим директором МВФ Йоруном Кремерсом. Зокрема, Г. Васильєв наголосив, що 2002 року в Україні відбулося зростання ВВП на 4,1%, промислового виробництва — на 7%, реальних доходів населення — на 22%, а також досягнуто позитивного сальдо зовнішньоторговельного балансу та помітного приросту валютних резервів.

Стосовно сучасного стану співробітництва з МВФ Г. Васильєв зазначив: «Наступним етапом співпраці України та МВФ має стати «упереджувальна» програма «стенд-бай». У разі її ухвалення Рада директорів МВФ зможе щокварталу надавати дозвіл на виділення траншу, але Україна сама вирішуватиме питання доцільності отримання цих коштів.

Нагадаємо: 7 серпня 2002 року було оприлюднено заяву МВФ про невиділення Україні останнього траншу за Програмою розширеного фінансування у розмірі 550 мільйонів доларів у зв’язку з невиконанням бюджету, неповерненням ПДВ експортерам та повільними темпами реформ. При цьому в заяві наголошувалося на готовності МВФ продовжувати співпрацю з Україною. Тому нині українські політики активно шукають нові форми співробітництва з фондом. А колишній представник Світового банку в Україні Грегорі Єджейчак в інтерв’ю «ГУ» підкреслив, що «рівень відносин країни з МВФ є дороговказом для інвесторів для вкладання коштів у економіку цієї держави».

Отож Перший заступник Голови ВР на зустрічі сказав, що «співпраця з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема з МВФ, залишається одним із важливих напрямів зовнішньоекономічної політики України». Серед кроків, які зробила Верховна Рада для покращення і внутрішньо-, і зовнішньоекономічної ситуації, Геннадій Васильєв особливо відзначив внесені зміни до Закону «Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом». Ці зміни, на його думку, усувають внутрішні суперечності положень закону, а також приводять його у відповідність із загальноприйнятими міжнародними стандартами в цій сфері.

За роки співробітництва України з МВФ наша держава отримала від фонду 3,9 мільярда доларів.