26 березня на засіданні Кабінету Міністрів схвалено законопроект «Про виплату соціальних компенсацій громадянам України, які втратили грошові заощадження внаслідок ліквідації фінансової системи колишнього Радянського Союзу». Цей законопроект, який уже так поспішно надійшов до Верховної Ради України, передбачає виплату вкладникам впродовж 20 років суми в 28,55 млрд. гривень.
Тим часом, відповідно до Закону України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України», зобов’язання держави перед громадянами становлять 131,96 млрд. гривень. Це значить, що зазначена ініціатива Кабінету Міністрів спрямована на майже п’ятикратне зменшення зобов’язань держави перед вкладниками колишнього Ощадбанку Радянського Союзу.
Звертаємо увагу, що розмір суми цих зобов’язань перед вкладниками, починаючи з часу прийняття вищезгаданого закону — тобто з 1996 року — не піддавався сумнівам з боку жодного з попередніх урядів. І ось тепер, пропонуючи зменшити суму виплат у п’ять разів, нинішній уряд офіційно розписується у власній нездатності повернути вклади громадянам.
Водночас із спробою уряду узаконити майже п’ятикратне зменшення зобов’язань держави перед вкладниками, того самого дня, 26 березня ц. р., була прийнята Постанова Кабінету Міністрів України «Про виплату в 2003 році громадянам України грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи колишнього Ощадного банку СРСР, що діяли на території України». У цій постанові зазначено, що в межах коштів, передбачених бюджетом України на 2003 рік, 455 млн. гривень буде виплачено вкладникам, які не отримали у 2002 році компенсацій грошових заощаджень. Таким чином, йдеться про те, що кошти у 2003 році будуть отримувати лише ті громадяни, які не отримали їх минулого року. Тобто надії наших знедолених громадян на те, що і в цьому році вони зможуть ще раз отримати хоч ці мізерні 50 гривень, не справдяться.
З огляду на наведені факти, можна констатувати, що проблеми вкладників поневажуються нинішнім урядом, який здійснює тотальний наступ на соціальні гарантії та права громадян. Натомість влада знаходить величезні кошти на відправку батальйону РХБ-захисту до Кувейту для захисту інтересів чужих держав. Щедро фінансується так зване обговорення політичної реформи по-кучмівськи, яка не має нічого спільного з бажанням поліпшити життя зубожілих громадян України, а переслідує лише одну мету — посилення влади Президента, зниження парламентаризму та продовження повноважень Кучми. І все це здійснюється за рахунок знедолених громадян України, в тому числі і за рахунок вкладників.
Фракція «Блок Юлії Тимошенко» заявляє рішучий протест з приводу антинародних дій нинішньої влади, яка посягає на останні соціальні права громадян України, в тому числі і права вкладників як однієї з найбільш незахищеної категорії громадян України. Ми закликаємо народних депутатів не допустити наруги над нашими виборцями і сказати своє рішуче «ні» подальшому пограбуванню людей. Уряд повинен дбати про поліпшення життя українського народу, повинен виконувати Конституцію і закони України, а якщо він на це не здатний, то такий уряд мусить негайно піти у відставку.
Юлія ТИМОШЕНКО,керівник фракції.