Мабуть, найближчим часом поважні компанії «УВЕКОН», «Deloіtte&Touche» та «Апстрим-Експерт» накличуть на себе шквал критики. За те, що вони «сумлінно» виконують замовлення Фонду держмайна України з оцінки 25 відсотків акцій Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ).
Збитки в сотні мільйонів гривень від такої «сумлінної роботи» вже заплановано. Хитрість, до якої цього разу вдалися у ФДМ, вираховується елементарно. Адже розрахунок ФДМ — на справді дуже авторитетні компанії оцінювачів.
Оцінювачів поставили під удар
Пригадаймо історію конкурсу. Ще недавно ФДМУ бравував додатковими умовами до претендентів, уміло відсікаючи неугодних йому «женихів». А тепер, коли в женихах залишився лиш один (корпорація «Придніпров’я»), Фонд вимагає калим за саму наречену, забуваючи, що разом з нареченою щасливчикові дістанеться і будинок, і ділянка, і дача на додачу.
Уточнімо. В так званих «інших» умовах конкурсу цілком чітко записано: до угоди  з купівлі-продажу акцій ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» входить положення про передачу переможцеві в управління пакета акцій цього товариства, який закріплено в держвласності і становить 25 відсотків плюс одна акція статутного фонду, а також право на придбання держпакета акцій, що залишився.
Викладено кучеряво, але загалом зрозуміло: йдеться про саме ті «будинок, ділянку й дачу на додачу». Про те, про що ані слова в контракті з оцінювачами. Перечитайте повідомлення ЗМІ — оцінювач має оцінити лише блокуючий пакет акцій. А решту 25 відсотків, що перетворюють його на контрольний?
Мабуть, хтось вирішив, що такий доважок неістотний. Невже не бачать різниці між реальною вартістю 25-відсоткового пакета акцій і його вартістю в реальних умовах? Якщо так, то визначена експертами цифра — десь 400 мільйонів гривень — ніколи не фігуруватиме у звітах нинішніх оцінювачів.
З цієї-таки причини задекларована Приватбанком ціна купівлі в 540 мільйонів гривень — цілком об’єктивна. Як грамотний інвестор, Приватбанк реально розрахував свої вигоди. Що тут незрозуміло?
Та якщо передбачити, що конкурс все-таки відбудеться за заданими умовами, неважно підрахувати збитки, які зваляться на державну шию. Вони дорівнюватимуть 540 мільйонам, не враховуючи суми, визначеної незалежним оцінювачем. Ця сума, зрозуміло, буде на сотні мільйонів менша.
Чи вміють червоніти держчиновники?
Дуже хотілося б подивитися в очі урядовцям, коли вони дізналися, що Приватанк готовий продемонструвати журналістам розпечатаний конверт з офіційною комерційною пропозицією. Як і було відповідально заявлено головою правління банку, вона становить 540 мільйонів гривень. Якщо пам’ятаєте, офіційні особи вибачалися за те, що назвали слова банкіра блефом. Мовляв, преса поплутала.
Нічого не переплутано. Слово «блеф» пролунало. І довго потім гуляло в різних виданнях.
Утім, цим панам червоніти не звикати. Точніше, не звикати червоніти. Сподівання Фонду зі змінним успіхом не виправдовували то закордонні інвестори, то визначені ним самим — наші, то фізичні особи, то суди і завжди — демократичні засоби масової інформації. Врешті-решт, як «неминуче зло» Фонд сприйняв, що з претендентів на фінішну пряму вийшла лише корпорація «Придніпров’я». Чому — зло? Та тому, що за своїм походженням слово «конкурс» має споріднену основу зі словом «конкуренція». Конкурсу з єдиним гравцем не буває. За правилами боротьби перемогу в разі відсутності суперників на конкурсі присуджують лише тоді, коли один із суперників не з’явиться на змагання. А у випадку з продажем НЗФ суперників не допустили на ринг арбітри. Нонсенс.
Тепер замислімося про перспективу. Називаючи ефективними власниками близькі до «Інтерпайпу» компанії, Фонд виправдовував їх колишні провальні показники (за останні три роки чистий прибуток НЗФ упав уп’ятеро) складними умовами ринку. Навіть якщо погодитися з цим, як зрозуміти, що критеріями майбутнього ефективного управління Нікопольським феросплавним визначено практично ті самі неефективні показники найскладнішого року? За логікою Фонду держмайна, і багатий урожай неодмінно обернеться національним лихом. Коли вже почнуть червоніти наші чиновники?
...Коли в середині травня шановні «УВЕКОН», «Deloіttе&Touche» та «Апстрим-Експерт» представлять результати своєї оцінки, Фонд, звісно, «незалежно» стоятиме осторонь. Мовляв, претензії — не до нас. І вийде, що відповідальність за низьку ефективність конкурсу начебто лягатиме на оцінювачів.
Результати під питанням
Передбачати — річ невдячна. І все-таки ризикну. Держава за свій блокуючий пакет одержить значно менше, ніж 540 мільйонів гривень. За 25 відсотків акцій НЗФ, що залишаються в державній власності, виручать ще менше. Сукупна вартість обох пакетів буде менша за прогнозовані Фондом «більш як 500 мільйонів». Мине ще чимало років, перш ніж скарбниця добере (та чи добере взагалі?) недоодержаний від торгів прибуток. Нікопольський завод посилить свою орієнтацію на імпортну сировину, завдаючи шкоди національній гірничодобувній галузі.
І все-таки вихід із цієї ситуації, гадаємо, є. Шукати його, напевно, слід у суді. Адже у створенні справді прозорих і рівноправних умов на приватизаційних конкурсах зацікавлені всі. З якнайбільшою кількістю глядачів і преси, які не допустять, щоб рефері мордував одного із суперників.