На це злободенне питання прагнули дати відповідь учасники «круглого столу», який відбувся у Верховній Раді. Тема його —«Конституційна реформа в Україні: оцінка політиків та експертів». 
Роботу «круглого столу» вступним словом відкрив голова Комітету ВР із питань свободи слова та інформації Микола Томенко. Учасників зустрічі привітав керівник Регіонального бюро Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні, Білорусі та Молдові Гельмут Курт.
М. Томенко достатньо чітко сформулював своє бачення того, що стоїть за ініціативою Президента, і спрогнозував можливі наслідки цього політичного дійства. Так, він вважає, що публічна дискусія за «круглим столом» з приводу ініціативи Президента має відбутися у форматі чотири на чотири. Президент Леонід Кучма, глава адміністрації Віктор Медведчук, представник Президента у Верховній Раді Олександр Задорожній, координатор більшості в парламенті Анатолій Толстоухов — з одного боку, і підписанти меморандуму — Віктор Ющенко, Петро Симоненко, Олександр Мороз, Юлія Тимошенко — з другого. Трансляція дискусії повинна вестися на всіх телевізійних каналах одночасно.
М. Томенко також зазначив: що частіше Президент та його оточення кажуть, що референдуму не буде, то більше він особисто переконаний, що той таки відбудеться. З огляду на власний досвід: що більше керівництво заперечує якусь ідею, то швидше настає час її реалізації. І назвав три можливі сценарії референдуму: правовий, квазіправовий, і такий собі обхідний. Тож треба вже тепер говорити не лише про зміст ініціатив Президента, а й про наслідки їх можливого здійснення.
Гельмут Курт у виступі вказав, що залучення громадськості до широкого обговорення такого важливого питання — шлях правильний. І особливо важливо, щоб це було обговорення не лише політиків, а й саме громадян. Він висловив сумнів стосовно доцільності розгляду будь-яких конституційних змін напередодні виборів.
Щодо введення двопалатності парламенту. Гельмут Курт вважає, що для цього у нас ще не визріли належні умови.
Гість «круглого столу» сподівається, що проведення політичної реформи не вплине негативно на імідж України на світовій арені, не буде спрямовано на підтримку якоїсь конкретної особи або груп. Метою повинно бути вироблення конкретних заходів, зокрема для боротьби з бідністю держави.
З викладом свого бачення проблем і завдань у контексті наступних обговорень ініціативи Президента виступили народні депутати України Олександр Мороз, Віктор Мусіяка, Сергій Соболєв, Микола Катеринчук, головний редактор журналу «Політична думка» Олександр Дергачов, завідувач відділу соціальних структур Інституту соціології НАН України Сергій Макєєв, науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, директор соціологічної служби «Українського центру економічних та політичних досліджень» імені Олександра Разумкова Андрій Биченко.