Хоча до офіційного старту президентських виборів ще далеко, політичні партії вже активно обговорюють імовірний перебіг подій.
Президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, як повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», вважає передчасним говорити про єдиного кандидата «від влади» на президентських виборах, але закликає створити «позитивну ауру довколо влади». В інтерв’ю журналістам А. Кінах наголосив, що нині необхідно загострювати увагу не на «індивідуальній конкуренції», а щоб люди відчули «позитивні зміни, які вплинуть на їх рівень життя і впевненість у завтрашньому дні».
Водночас лідер депутатської групи «Демократичні ініціативи» Степан Гавриш наголосив, що до весни 2004 року визначитися з реальним кандидатом від влади на президентських виборах буде надзвичайно складно. На його погляд, сама ідея визначення кандидата від влади може призвести до «серйозної дестабілізації ситуації у владі загалом, а також до деморалізації стабільності функціонування уряду».
Один із лідерів Соціалістичної партії України Юрій Луценко на прес-конференції у Львові заявив, що одна частина членів партії хоче назвати прізвище свого кандидата перед початком виборчої кампанії, а інша — визначатися з кандидатом уже після її старту. За словами Ю. Луценка, політрада СПУ прийняла рішення про те, що «партія буде суб’єктом президентських виборів», але в якій формі — «питання залишається відкритим». Соціалісти припускають варіант підтримки кандидата, який матиме найбільші шанси на перемогу.
Лідер Української республіканської партії «Собор» Анатолій Матвієнко вважає, що найкращою конфігурацією опозиційних сил на президентських виборах може стати союз блоків Юлії Тимошенко, «Наша Україна» і Соцпартії. На прес-конференції у Києві А. Матвієнко заявив, що реальність такого союзу залежить від активності лідера «Нашої України» Віктора Ющенка. «На жаль, на сьогодні ми такої активності не помічаємо», — сказав він.
Нагадаємо, що вибори Президента України пройдуть восени 2004 року.м