Олександр Мукієнко родом з Херсонщини. А в Любимівці Михайлівського району Запорізької області минуло його дитинство. То були часи, коли ще люди в тих краях йшли на роботу і з роботи с піснею. В юності такі обставини вельми підносили. Хотілося літати! Так, він мріяв стати льотчиком. Але співати почав з того віку, коли в льотчики ще не беруть. Співав у шкільній та сільській самодіяльності, затим в запорізькій капелі «Титан», в ансамблі пісні і танцю Балтфлоту. Вчився у Києві, в Республіканській студії естрадно-циркового мистецтва. З 1971 року Мукієнко — соліст Луганської філармонії (тоді там працювали Ю. Богатиков, Г. Мурзай, В. Фісун). Згодом запросили до Ленінградської облфілармонії, потім до Ленконцерту.
Тож льотчиком він не став. Але з’явилася інша мрія: створити великий ансамбль пісні і танцю. І завдяки ентузіазмові і божій допомозі, це зроблено: ансамбль із семи артистів збільшився до 60 (хор, балет, оркестр, солісти). Він має назву «Ансамбль пісні і танцю козаків Північно-Західного козацького округу Олександра Мукієнка». Ось уже вісім років колектив виступає в Росії і за кордоном (США, Японія, Швейцарія, балетна група гастролювала в Китаї; знову збирається до Японії та Фінляндії). Але найвизначніше — репертуар ансамблю на 80 відсотків український! Для самого Мукієнка, як для соліста, це завжди було так: поруч з неаполітанськими і російськими романсами він обов’язково співав і українських народних пісень, і відомі «Два кольори», «Рідна мати моя», «Києве мій». Але й весь ансамбль такий, вони й «Ой, ти, Галю...» співають, і козацькі танці танцюють. До того ж роблять це не архаїчно, свіжо, вносячи власні фарби в палітру давнього мистецтва. А гімн ансамблю — «Сяяли на сонці шаблі запорозькі» — виконує весь хор, оркестр і балет!
Ось вже десять років Мукієнко є видатним діячем Українського товариства в Санкт-Петербурзі, його обрано до управлінського комітету Української автономії північної столиці Росії. Він робить великий внесок у пропаганду культури своєї батьківщини в Росії і в світі. Не відмовляє у спонсорській допомозі, наприклад, дитячому ансамблю «Мрія» (Санкт-Петербург). Він начальник відділу культури Північно-Західного козацького округу при управлінні президента РФ з питань козацтва. Його нагороджено «Хрестом 4-го ступеня за заслуги перед козацтвом».
Але є ще одна мрія в Олександра Мукієнка — показати свій ансамбль на концертних майданчиках України.