Як показують лабораторні дослідження, вода, що тече з кранів у полтавських квартирах, за складом є столовою мінеральною. Це підтверджує і заступник генерального директора обласного виробничого підприємства «Полтававодоканал» Євген Гудименко:
— Воду беремо з глибини 637—860 метрів і трохи хлоруємо (так передбачено технологією), оскільки в трубопроводах завдовжки понад 700 кілометрів чимало бактерій. Якість очищеної води досить висока, цьому сприяє і... зупинка деяких промислових підприємств, через що вдається витримувати санітарні вимоги. До слова, полтавську питну воду нещодавно було визнано найкращою в країні, хоча, за твердженнями науковців з Української медичної стоматологічної академії, через надто високу мінералізацію її споживання нерідко призводить до жовчокам’яної хвороби і захворювання нирок. А загалом найгостріша проблема пов’язана із втратами води, оскільки сантехніка в більшості будинків зношена. А запаси її хоча й великі, однак не безмежні.
Якщо в обласному центрі з питною водою великих клопотів немає, то в районних містах і селах її якість, м’яко кажучи, залишає бажати кращого. Адже третина проб, узятих із колодязів, показала: вміст нітратів у ній перевищує припустиму норму в 10—15 разів! Таку воду навіть після кип’ятіння вживати ризиковано. Водне господарство Полтавщини — це не лише 220 тисяч колодязів та підземні озера, а ще 145 річок, водосховища, найбільше з яких — Кременчуцьке — постачає водою Кременчук і Комсомольськ. Для населення цих багатотисячних міст якість питної води отаннім часом, передусім улітку, перетворилася на проблему номер один. Та її розв’язання дедалі зволікається. Мало того, в Кременчуцькому районі 11 населених пунктів, до яких питну воду завозять. Багато водойм забруднено біогенними речовинами, вони замулені й потребують розчищення. Однак на природоохоронні заходи з держбюджету майже не надходить коштів. Зате є програми збереження водних ресурсів. І державна, і регіональні. Остання, наскільки це можливо, фінансується із обласного бюджету. Єдине, що може втішити, так це те, що якість води у водоймах протягом останніх років стабілізувалася і не погіршується.
Україна серед інших країн Європи найменше забезпечена прісною водою, а на Полтавщині на одну особу в середньому на рік припадає тисяча кубічних метрів води (це 11-й показник по країні). Проте доки про нестачу її запасів не йдеться. А що робити тим, хто хоче споживати чисту, якісну воду — будь-де: в місті чи в селі? Фахівці радять користуватися водоочисними фільтрами. Та зрозуміло, що це по кишені аж ніяк не всім. А без води, як у відомій пісенці, і ні туди, і ні сюди...
 
Полтавська область