Днями Білоцерківський науково-виробничий центр «Сапоніт» отримав приємну звістку з Мадрида: Клуб лідерів торгівлі (він об’єднує майже 15 тисяч підприємців зі 112 країн світу) нагородив розробки центру Золотим призом Європи «За якість».
Над вивченням незвичайних властивостей та впровадженням у виробництво справді дивовижного мінералу, що дав назву цьому дослідницькому закладові, його науковці та фахівці працюють уже багато років. На жаль, в Україні, єдиній у світі країні, де на сьогодні виявлене велетенське родовище цієї сировини, величезний господарський потенціал сапоніту ще майже не використовується.
Сапоніт — магнієвмісний глинястий мінерал. До його складу входять понад 30 макро- та мікроультраелементів, збалансованих самою природою, що робить цей екологічно чистий продукт добрим сорбентом. Крім того, сапоніт має властивості стимулювати обмін речовин у живих організмах і рослинах та підвищувати їх стійкість перед впливом несприятливих зовнішніх чинників.
Українська академія аграрних наук рекомендує застосовувати сапоніт як природну кормову добавку для відгодівлі великої рогатої худоби, свиней, курей. Це забезпечує підвищення продуктивності виробництва на 10—20 відсотків та значне зменшення витрат кормів на одиницю продукції. Внесення сапоніту у грунт сприяє підвищенню врожайності сільськогосподарських культур не менш як на третину. Мінерал може застосовуватися також як консервант для силосування кормів та для збереження зерна. Кожна гривня, витрачена на сапоніт, дає п’ять—шість гривень прибутку.
Нарешті, сапоніт застосовується в медицині — для профілактики і лікування багатьох захворювань, у косметології, для виробництва фарб та в інших галузях.
До нашого диво-мінералу неабиякий інтерес виявляють зарубіжні підприємці. За тонну сапоніту вони згодні платити по 500 «зелених». То невже наші аграрники, що мають можливість купувати сапоніт за помірну ціну у гривнях, хочуть дочекатися, поки він почне надходити на наш ринок у розцяцькованих целофанових пакетах — але вже за долари?