У відповідь на відкритий лист вкладників та акціонерів банку «Україна» з Машівського району Полтавської області, опублікований в нашій газеті 25 березня ц. р., редакція отримала ось таке повідомлення тимчасової слідчої комісії ВР для з’ясування причин, що призвели до кризового фінансового стану акціонерного комерційного банку «Україна», та перевірки дотримання законності під час здійснення його ліквідації.
Станом на 1 березня цього року, завдяки прийнятим Верховною Радою України заходам та під контролем слідчої комісії, задоволено вимоги першої черги кредиторів банку «Україна». Кошти отримали всі фізичні особи, які мали вклади до 50 тис. грн. (вкладів таких розмірів ще ніколи не повертали вкладникам у разі банкрутства фінансової установи!), організації інвалідів та ветеранів, будинки-інтернати та школи-інтернати, Національний фонд «Взаєморозуміння та примирення». Всього отримали кошти 47 104 фізичні особи та 600 юридичних осіб на загальну суму 223,5 млн. грн.
Друга черга кредиторів складається з вимог Національного банку України, у заставі якого перебуває майже все нерухоме майно банку «Україна», та більш як 300 фізичних осіб, які мали вклади понад 50 тис. грн.
Ще 10 січня 2002 року постановою Верховної Ради України урядові та Національному банку було доручено в десятиденний термін визначитися з використанням нерухомого майна банку «Україна» для створення банківської установи. Однак це доручення досі не виконано. Саме тому для наповнення ліквідаційної маси ліквідатор банку «Україна» тимчасово здав цей майновий комплекс в оренду «Приватбанку». Проте, за свідченням ліквідатора, «Приватбанк» не розраховується за оренду приміщень і лишається винним банку «Україна» більш як 22 млн. грн. До того ж ліквідатор вимушений витрачати кошти ліквідаційної маси на судові спори з «Приватбанком», щоб витребувати з нього борг з орендної плати.
Тимчасова слідча комісія не раз пропонувала урядові та Національному банку внести на розгляд Верховної Ради України спільне рішення про подальшу долю нерухомого майна банку «Україна». Тож звинувачення комісії в потуранні обкрадання акціонерів і вкладників банку «Україна» безпідставні.
Зволікання уряду та Національного банку у вирішенні цього питання, проведенні взаєморозрахунків між НБУ та банком «Україна», факти розкрадання майна банку змусили Верховну Раду України прийняти 20 лютого 2003 року постанову про мораторій на будь-які орендні операції з майновим комплексом банку «Україна» до розв’язання цього питання у законодавчому порядку. Верховна Рада вважає за доцільне зберегти цілісний майновий комплекс банку «Україна» і в подальшому використовувати його як фінансову установу, спроможну обслуговувати розгалужену сільську місцевість.
Стосовно осіб, винних у банкрутстві банку «Україна» та розкраданні його коштів, то, за інформацією Генеральної прокуратури України, встановлено непоодинокі факти незаконного надання кредитів службовими особами банку «Україна» комерційним структурам, засновниками яких були близькі родичі і знайомі працівників банку, а також факти надання кредитів за хабарі. Виявлено випадки необгрунтованого надання кредитів комерційним структурам з безпосередньою участю керівників банківських установ за відсутності передбачених законом гарантій їх повернення. До кримінальної відповідальності притягнуто 48 службових осіб банку «Україна», з яких 27 обіймали керівні посади.
Верховна Рада України домагається оприлюднення списків найбільших боржників банку з прізвищами засновників і керівників тих фірм, які не повернули і не хочуть повертати взяті ними в банку «Україна» мільйонні кредити.
Повернення цих кредитів буде запорукою задоволення законних вимог третьої черги кредиторів, що складається з 57,5 тисячі юридичних осіб, серед яких сільськогосподарські та промислові підприємства, фермерські господарства, заклади освіти і науки, та повернення коштів акціонерам банку «Україна».
Віктор КОРОЛЬ, голова тимчасової слідчої комісії ВР.