Досить часто до театру ходять «на когось» — улюбленого актора або уподобану виставу. На засідання Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації представники ЗМІ густо посунули саме на слухання питання про долю пакета акцій ВАТ «Нікопольський завод феросплавів». Адже колізії довкола того, кому дістанеться визначальний пакет акцій цього бізнесово аж надто привабливого підприємства набули особливо гострого звучання і встигли обрости всілякими припущеннями і чутками.
Який же стан справ на сьогодні? Голова Фонду держмайна Михайло Чечетов зазначив, що справа проведення конкурсу перебуває у площині судових рішень. Проте вже відбулося засідання робочої групи, котра підбила підсумки відбору претендентів на пакет акцій ВАТ «НФЗ» і визначила промислово-фінансовий консорціум «Придніпров’я» єдиним можливим учасником конкурсу. На тій підставі, що лише ця юридична особа в повному обсязі відповідає всім умовам конкурсу, зокрема, має досвід управління підприємствами цього профілю.
Наступним етапом має стати відбір незалежного оцінювача, проведення незалежної оцінки і встановлення ринкової вартості пакета акцій, який виставляється на продаж.
Сьогодні підприємство працює прибутково, що вигідно вирізняє цей завод.
Здавалося б, усе добре. Однак деякі члени комісії під час обговорення не поділяли надто оптимістичного підходу до стану справ. Зокрема, народний депутат Володимир Черняк зазначив, що жодної прозорості в цій справі немає.
Народний депутат Степан Хмара наголосив, що Фонд держмайна має бути органом не розпродажу, а дбайливого управління державним майном...
З огляду на різні підходи до оцінки ситуації Спеціальна контрольна комісія вважає за потрібне вимагати від Кабміну виваженої інформації про те, які саме критерії є достатніми, щоб вважати управління цим підприємством ефективним. Потому пропонується провести засідання комісії, під час якого розглянути додаткову інформацію стосовно ефективності управління ВАТ «Нікопольський завод феросплавів».
Крім того, комісія розглянула питання доцільності включення Державного конструкторського бюро «Луч» до складу ДАХК «Артем» і дійшла висновку, що статус конструкторського бюро «Луч» як дочірньої структури істотно обмежить його можливості, та рекомендувала відхилити відповідний законопроект.