Денне засідання 18 квітня
На денному засіданні народні депутати розглянули зміни до Закону «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» та до Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Перший законопроект розроблено з метою врегулювання норм чинного законодавства і недопущення втрат бюджету. За словами заступника голови Державної податкової адміністрації Олексія Шитрі, від придбання спеціальних торгових патентів до бюджету вже надійшло майже 30 мільйонів гривень (це становить 12 відсотків від загальної суми коштів, сплачених за торгові патенти). Відповідно до законопроекту запроваджуються норми, якими передбачено припинення дії спеціального торгового патенту з першого числа місяця, що настає за звітним кварталом, за умови, якщо обсяг реалізації товарів суб’єкта господарювання перевищує мільйон гривень. Окрім того, пропонується вилучити норму закону стосовно обов’язкового придбання спецпатенту декількома суб’єктами підприємництва, якщо вони мають торгові зали для покупців або надають побутові послуги в одному окремому приміщенні.
Володимир Заплатинський (СДПУ(о) переконаний, що зміни спрямовані на встановлення «жорсткіших умов» для патенту, їх ухвалення погіршить «регуляторне середовище малого бізнесу». Проти законопроекту висловився й Анатолій Семинога (БЮТ), на його думку, цим буде створено нові проблеми, зокрема триватиме тінізація малого та середнього бізнесу. А Тарас Чорновіл («Наша Україна»), підтримуючи законопроект, застеріг: підприємці частіше спілкуватимуться з податківцями.
Урядовий проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно посилення відповідальності за незаконне перебування іноземців на території України представив перший заступник голови Державного комітету у справах охорони державного кордону Павло Шишолін. Наголошувалося, що документ спрямовано на проведення комплексних заходів з протидії незаконній міграції в Україні. Передбачена адміністративна відповідальність за надання житла іноземцям і особам без громадянства, які порушують правила перебування у країні.
Комітети з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності і з питань європейської інтеграції рекомендували підтримати депутатський законопроект, який відрізняється від урядового більшими штрафами і в якому передбачено «ширший діапазон застосування адміністративного законодавства» до перевізників мігрантів.
Наступне засідання парламенту відбудеться 13 травня.