Під час відвідин Луганської області Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив, що ці зустрічі треба сприймати, як звіт за зроблене після парламентських виборів.

Паспорт здоров’я

Луганський державний медичний університет, який відвідав Голова Верховної Ради, за 46 років існування підготував більш як 15 тисяч лікарів. Викладачі та студенти медуніверситету звернулися до Володимира Литвина з проханням посприяти у наданні їхньому вузові статусу національного.

Глава парламенту підтримав думку медиків, що сьогодні проблема здоров’я української нації набула державної ваги. На погляд В. Литвина, потрібно мати своєрідний «паспорт здоров’я» кожного громадянина України, тобто, щоб кожен міг пройти кваліфіковане медичне обстеження. А особливої уваги потребує розв’язання проблеми медичного обслуговування на селі.

Складний урожай

У Луганському інституті агропромислового виробництва, що в селищі Металіст Слов’яносербського району, вчені-аграрії порушили перед Головою Верховної Ради проблеми закупівлі сільгосптехніки, просили продовжити дію закону про єдиний сільськогосподарський податок, внести зміни до Бюджетного кодексу, які, зокрема, дозволять використовувати можливості місцевих бюджетів для кредитування сільгоспвиробництва, а також для утримання соціальної сфери — шкіл, дитсадків, лікарень. Володимир Литвин відзначив, що під час ухвалення рішення про розпаювання землі було припущено низку істотних помилок, зокрема, не передбачено механізму виведення земель із сівобороту, земельна реформа не врахувала інтересів значної частини сільської інтелігенції.

Аграрії також поінформували главу парламенту, що через затяжну зиму нинішній урожай буде складний. За даними обстежень, площа пересіву становитиме 70,9 тисячі гектарів озимих культур. Водночас за останні роки у реформованому сільському господарстві Луганщини окреслилися позитивні зміни: 70 відсотків агроформувань завершили минулий рік із прибутками, середньомісячна зарплата у сільському господарстві зросла майже на 30 відсотків і становить 220 гривень.

Соціальні договори

На спільному засіданні колегії Луганської облдержадміністрації, президії облради та обласної громадської організації «Регіон» Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначив, що укладання під час парламентських виборів минулого року соціальних договорів очолюваного ним блоку «За єдину Україну» з виборцями себе виправдало. Під час передвиборної кампанії було підписано 537 тисяч соціальних договорів, які підписало більш як 650 тисяч виборців. Чимало проблем, на які вказали жителі Луганщини, вже вирішено, на виконання соціальних договорів уже направлено більш як 350 млн. грн. Глава парламенту планує звернутися до керівників восьми фракцій, які утворилися на базі блоку «За єдину Україну» з закликом активніше співпрацювати для виконання обіцянок, даних під час передвиборної кампанії. Водночас В. Литвин назвав на прес-конференції нереальним створення на базі передвиборного блоку «За єдину Україну» однієї партії, але не виключив блокування окремих політичних сил під час майбутніх президентських виборів.

 

Київ—Луганськ.