Учора розпочався візит делегації Верховної Ради України на чолі з її Головою Володимиром Литвином до республіки Білорусь. Як зауважив глава українського парламенту одразу після прибуття до Мінська, у Верховній Раді сподіваються: цей візит надасть динамічності міжпарламентським відносинам. «Якщо оцінювати стан зв’язків між парламентами, то я б відзначив, що проблем у нас немає», — сказав Володимир Литвин. Проте досі, зауважив він, контакти розвивалися переважно на рівні окремих фракцій чи окремих депутатів.
Голова Верховної Ради вважає, що нині необхідно активізувати роботу і на рівні міжпарламентських груп, що «з’ясували б, які питання слід обговорювати на міжпарламентському рівні і які рішення необхідно ухвалювати». Володимир Литвин також зауважив, що має намір запропонувати білоруським колегам виступити зі спільною заявою. Можливо, її буде оформлено в певний міжпарламентський документ. Досі співпрацю між двома законодавчими органами визначає Декларація про співробітництво між Верховною Радою України і Національними Зборами Республіки Білорусь, підписана в січні 1999 року. Проте Володимир Литвин заявив пресі, що, на його думку, цей документ себе вже вичерпав.
Голова Верховної Ради також зазначив, що представники парламентів мають змогу обговорювати ті проблеми, які не завжди можуть порушувати інші політики. Певно, маючи на увазі ситуацію із нератифакацією білоруським парламентом Договору про держкордон. На запитання, чи можна очікувати, що цю проблему буде розв’язано під час нинішнього візиту, Володимир Литвин відповів: особисто він на це сподівається. Він додав, що «ми не повинні бути заручниками наших економічних негараздів, бо від цього страждає і економічне співробітництво, і прикордонна співпраця, в тому числі боротьба з незаконним обігом наркотиків, незаконною міграцією».
Нагадаю, що Верховна Рада ратифікувала Договір ще 1997 року. 5 травня виповниться п’ять років, як Президент Білорусі Олександр Лукашенко публічно пообіцяв не направляти на ратифікацію парламенту договір доти, доки Київ не сплатить борги. Поки що Україна і Білорусь не дійшли згоди, про яку саме суму йдеться. Київ наполягає на розведенні цих питань. Таку позицію було висловлено і під час переговорів з головою Ради Республіки Національних Зборів Білорусі Олександром Войтовичем під час його березневого візиту в Київ. Але днями речник Олександра Лукашенка Наталія Петкевич знову підтвердила, що позиція Мінська лишається незмінною: питання кордону і заборгованості Білорусь розглядатиме тільки в пакеті.
Поки що невідомо, чи прислухається білоруська сторона до українських аргументів.
Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин мав зустрічі з Олександром Войтовичем і прем’єр-міністром Республіки Білорусь Геннадієм Новицьким. Як зауважив Володимир Литвин, під час цієї зустрічі йшлося про підписання документа, який забезпечив би співробітництво міжпарламентських груп дружби на плановій основі. На зустрічі із прем’єр-міністром і глава уряду Білорусі, і Голова ВР України погодилися, що потенціал обох країн не відповідає низькому рівню економічних відносин. Геннадій Новицький зауважив, що сприймає візит Вололодимира Литвина у Білорусь як знак активізації двосторонніх відносин. «Я сподіваюсь, що ваш приїзд дозволить розв’язати проблеми, які, на жаль, поки що у нас збереглися, і вийти на новий рівень співробіництва». Володимир Литвин також зауважив, що «Київ приділяє першочергове значення відносинам між Україною і Білоруссю. Погано, що в нас є проблеми у співробітництві, які не поділяють наші народи. Був період, коли ми почали активно дивитися на всі боки і стали нецікаві один одному. Тож хотілося б, щоб політики привели двосторонні відносини у відповідність до бачення наших народів». Також глава ВР зауважив, що четверте місце, яке посідає Білорусь серед торговельних партнерів СНД, свідчить про великий потенціал цієї співпраці. «Необхідно також активізувати контакти на рівні областей. Уже підписано 48 потрібних документів, з них 15 тільки позв’язані з Мінською областю, тож тепер потрібні результати».
Учора делегація відвідала також меморіальний комплекс «Хатинь», де відбулося урочисте покладання вінків, та Оліймпійський спортивний комплекс «Раубічі». На сьогодні заплановано переговори з Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком.
 
Мінськ.