Ранкове засідання 18 квітня
Дотримання прав і свобод людини в Україні залишається далеким від міжнародних стандартів. За останні роки до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернулося майже 270 тисяч громадян України, іноземців і осіб без громадянства стосовно порушення їхніх прав. Дедалі частіше надходять звернення від журналістів, правоохоронців, суддів та державних службовців. Про це заявила у своїй доповіді Уповноважений ВР з прав людини Ніна Карпачова, представляючи результати комплексного дослідження.
Оперувала вона невтішними цифрами. Порівняно з 1998 роком утричі збільшилася кількість звернень щодо недотримання конституційних прав. Крім того, за словами Уповноваженого, істотно погіршився життєвий рівень, а офіційний рівень безробіття за останні три роки збільшився до 28 відсотків (у деяких областях цей показник сягає 46 відсотків). А нині в Україні, за даними міжнародної організації праці, 2,4 млн. безробітних. Ніна Карпачова наголосила, що 70 відсотків громадян можна зарахувати до категорії бідних, заборгованість із зарплати все ще велика, середня пенсія — 137 гривень. Болючою проблемою, на переконання Омбудсмана, залишається повернення заощаджень (з цього питання до неї надійшло 12 тисяч звернень).
За інформацією Ніни Карпачової, професія журналіста стала однією з найнебезпечніших: за десять років загинуло 38 працівників ЗМІ. Наголошувалося, що до цього часу ще немає незалежного загальнонаціонального видання та громадського телебачення. Більшість засновників дедалі частіше використовує мас-медіа не як засіб поширення достовірної інформації, а як знаряддя боротьби за корисливі корпоративні інтереси. Так, останнім часом простежується відверта спроба окремих структур, а також мафіозних кланів «підім’яти, скупити або знищити і незалежні ЗМІ загалом, і окремих журналістів, установивши власну монополію на інформацію».
Моніторинг Уповноваженого ВР з прав людини засвідчує, що практика судових розправ над журналістами і виданнями дедалі загрозливіша: у більшості областей стягнення з редакцій значних сум у формі відшкодування моральних збитків стало своєрідним бізнесом.
Ніна Карпачова наголошувала і на тому, що найбільша заборгованість із зарплати — у вугільній промисловості. Середньомісячна зарплата у вугільній промисловості — на 16-му місці серед галузей народного господарства України і є найнижчою серед працівників ПЕК. Проблемним, на переконання Ніни Карпачової, залишається питання визначення статусу осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У країні продовжує залишатися незадовільною медико-демографічна ситуація, яка, за словами Уповноваженого, виявляється в низькій народжуваності й порівняно високій смертності.
Омбудсман стурбована і низьким рівнем виконання судових рішень. Крім того, серед працівників правоохоронних органів ще поширені такі порушення, як незаконні адмінзатримання, проведення обшуку та застосування спеціальних засобів тощо. До того ж, за її словами, продовжують масово надходити звернення громадян про численні факти тортур, застосування катувань правоохоронцями.
На глибоке переконання Уповноваженого, мусимо пам’ятати: щоразу, коли порушуються права іншої людини, це стосується і кожного з нас.
На початку ранкового засідання парламентарії проголосували запити народних депутатів.