Робоча поїздка Голови Верховної Ради Володимира Литвина на Луганщину стала своєрідним звітом за рік роботи парламенту після виборів. Саме на Донбасі, в Сіверськодонецьку, розпочалася передвиборна боротьба, коли очолюваний В. Литвином блок «За єдину Україну» укладав соціальні угоди з виборцями. І якщо Верховна Рада прийме низку важливих соціальних і економічних законів, то левову частку зобов’язань перед виборцями буде виконано.
Виступаючи в Луганському державному медичному університеті перед викладачами і студентами, Володимир Литвин наголосив, що головне призначення нинішньої Верховної Ради — врешті-решт, прийняти кілька доленосних законів. Передусім — Податковий кодекс, новий закон про податок на доходи фізичних осіб з тринадцятивідсотковою ставкою, а також про проведення пенсійної реформи. Водночас, зазначив глава парламенту, щоб компенсувати втрати бюджету, треба або розширити базу оподаткування, або відмовитися від деяких пільг, для надання яких потрібен ще один бюджет України. У травні Верховна Рада має розглянути два закони, прийняття яких сприятиме збільшенню на 25 відсотків пенсій та доведенню їх рівня до 60 відсотків від зарплати.
Володимир Литвин висловив переконання, що ВР здолає спалах політичних емоцій і налагодить нормальну конструктивну роботу. Глава парламенту також докладно охарактеризував проблеми утвердження Україною свого місця у світі, зокрема, виконання взятих зобов’язань перед світовою спільнотою, перед Радою Європи, розв’язання питань, які постають у зв’язку з розширенням кордонів Євросоюзу.
Коментуючи політичну реформу, В. Литвин застеріг від повторення помилок, допущених під час розпаду СРСР. Глава парламенту закликав розв’язувати питання політичної реформи синхронно, паралельно з прийняттям економічних законів. Головним здобутком політичної реформи, на погляд В. Литвина, має стати те, що парламент формуватиме весь склад уряду і спільно з ним нестиме відповідальність за стан справ у державі. Водночас він не підтримав ідею створення у країні двопалатного парламенту, бо, зокрема, Україна — унітарна держава і не має традицій двопалатності.
У робочій поїздці Голову Верховної Ради супроводжували народні депутати України, обрані від Луганщини. Глава парламенту також ознайомився з науковим забезпеченням аграрного сектору в Луганському інституті агропромислового виробництва, побував у селищі Металіст Слов’яносербського району, відвідав обласний Будинок дитини в Луганську. Там глава парламенту подарував морозильну камеру для харчових продуктів та іграшки дітям-сиротам.
Під час спільного засідання колегії обласної держадміністрації, президії обласної ради та обласної громадської організації «Регіон» Голову Верховної Ради поінформували про хід виконання соціальних договорів, укладених з населенням області, та наказів виборців, даних під час передвиборної кампанії 2002 року.
Київ—Луганськ.