Лідери ЄС на саміті в Афінах виступили за тісне співробітництво з Україною, Росією, Білоруссю, Молдовою та країнами південного узбережжя Середземного моря. Але водночас зазначили, що про приєднання цих держав до ЄС не йдеться. Президент України Леонід Кучма, який брав участь у конференції ЄС, заявив, що Україна не має наміру форсувати питання свого членства в ЄС. «Головне не терміни, а зміст. Актуальніші для нас вступ до СОТ, а також адаптація внутрішнього законодавства до стандартів ЄС», — наголосив він.
В Афінах відбулися численні двосторонні переговори Леоніда Кучми з лідерами інших країн. Так, під час його зустрічі з Прем’єр-міністром Угорщини сторони домовилися віднайти взаємоприйнятне розв’язання проблем, що можуть постати після запровадження візового режиму. На переговорах з Федеральним канцлером Німеччини Герхардом Шрьодером домовлено, що в травні експерти високого рівня обговорять створення консорціуму з управління газотранспортною системою України. На зустрічі з Генсеком ООН Кофі Аннаном йшлося про перспективи участі України в повоєнній відбудові Іраку.
Окрім того, в Греції в інтерв’ю телерадіокомпанії Бі-бі-сі Леонід Кучма на запитання, чи може Прем’єр-міністр Віктор Янукович стати кандидатом у Президенти відповів: «Може абсолютно». Щоправда додав: такий шанс буде, якщо уряд виконає свою програму дій.