Лідери фракцій парламенту домовилися підписати меморандум, в якому буде чітко визначено терміни та основні напрями конституційної реформи. Про це повідомив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним послом Великої Британії в України Робертом Брінклі.

Після зустрічі в інтерв’ю журналістам Володимир Литвин зазначив, що меморандум між політичними силами з приводу політичної реформи має бути підписано наступного тижня. За словами глави парламенту, сьогодні лідери всіх фракцій та груп «дали добро» на підписання цього документа. «На мій погляд, слово лідерів фракцій і депутатських груп важить більше, ніж підпис чи десятки печаток», — підкреслив глава парламенту.

Володимир Литвин також висловив сумнів у тому, що була домовленість між більшістю та опозицією про голосування за Програму діяльності уряду та закон про вибори депутатів на пропорційній основі. У відповіді на запитання журналістів стосовно цього моменту він зауважив, що зранку в четвер розмовляв з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем, і той нічого не казав про будь-які домовленості.

Голова ВР окремо наголосив, що з’ясовувати причини зриву домовленостей треба поза межами сесійної зали. «Застосуванням жаргонного слова «кинули» ми принижуємо авторитет Верховної Ради. Давайте з’ясовувати це питання не в сесійній залі», — прокоментував Володимир Литвин заяву члена СПУ Юрія Луценка, який повідомив, що влада «кинула» опозицію у домовленості щодо голосування за Програму діяльності Кабінету Міністрів України та законопроект про вибори народних депутатів на пропорційній основі.

Крім того, Володимир Литвин нагадав, що лідери фракцій більшості давно декларували свою позицію щодо голосування за закон про вибори, і ця позиція була вчора широко висвітлена у ЗМІ, «це дає підстави казати про імовірність домовленостей: чи були вони, чи ні».

На прохання «ГУ» Голова Верховної Ради також повідомив журналістів, про що саме йшлося під час бесіди з Робертом Брінклі. За словами Володимира Литвина, обговорювалася програма майбутнього візиту української делегації до Великої Британії, який відбудеться останніми числами квітня. Голова ВР зазначив, що йому буде дуже цікаво подивитися на політичну систему цієї держави, оскільки сьогодні для України є актуальним реформування політичної системи. Він також підкреслив, що в Україні необхідно утворити громадянське суспільство, а досвід у Великої Британії величезний.