Сьогодні Товариство Червоного Хреста України відзначає своє 85-річчя
Ми попросили президента Товариства, кандидата медичних наук, заслуженого лікаря України Івана УСІЧЕНКА розповісти про діяльність організації:
Червоний Хрест України об’єднує понад 4 мільйони прихильників та активістів у майже 40330 первинних осередках.
Найвідоміша наша програма – медико-соціальна підтримка малозахищених верств населення. Служба милосердя Червоного Хреста налічує понад 3200 патронажних сестер, які щороку обслуговують удома майже 250 тисяч самотніх громадян похилого віку та інвалідів.
З 1991 року здійснюється Міжнародна Чорнобильська програма. Її реалізація дає змогу за допомогою пересувних діагностичних лабораторій Червоного Хреста щорічно проводити медичне обстеження майже 30 тисяч осіб у радіаційно забруднених районах Житомирської та Рівненської областей. 
Постійно в полі зору національного Товариства —  надання допомоги потерпілим унаслідок надзвичайних ситуацій. Лише мешканці Закарпаття, що постраждали в результаті повені у 1998 й 2001 роках, отримали від організацій Червоного Хреста продукти та речі першої потреби на суму понад 14 млн. гривень.
Ми здійснюємо також широкомасштабну гуманітарну програму «Український Червоний Хрест проти туберкульозу і СНІДу».
Один з найвідоміших напрямів діяльності організації — розвиток громадського руху дарувальників крові. Нині в Україні майже 800 тис. безоплатних донорів. 
Не можу не згадати досвід Сумської обласної організації із створення єдиного в Україні «Донорського центру Червоного Хреста ВАО ім. Фрунзе» та «Банку крові», який надає допомогу препаратами крові тим, хто їх потребує.
Згідно з рішенням сесії Сумської міської ради Почесні донори України — жителі міста Сум користуються безкоштовним проїздом у міському транспорті та пільгами у сплаті комунальних послуг.
5 грудня 1995 року між урядом України і Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) підписано Договір про відкриття Місії МКЧХ в Україні. 6 лютого 1997 року між урядом України і Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФ ТЧХ і ЧП) підписано Угоду про юридичний статус МФ ТЧХ і ЧП та її представництва у Києві.
25 листопада 1997 року наше Товариство обрано до складу правління Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, а в 2001-го року повторно обрали до складу правління.
Нова віха в історії національного Товариства — прийняття 28 листопада 2002 року Закону України «Про Товариство Червоного Хреста України». Найвідоміша гуманітарна організація, якій цього року виповнюється 85, отримала нові можливості для подальшого розвитку.
Інтерв’ю взяли Віктор ГОЛОВАТИЙ,Світлана СОКОЛОВА.