Сердечно вітаю вас із Днем пам’яток історії та культури України і Міжнародним днем пам’яток та історичних місць.
Розбудовуючи Українську державу, ми знову й знову звертаємося до чистих і світлих джерел, з яких черпали сили й наснагу наші предки. Найважливішою складовою зміцнення національної самосвідомості, духовних основ суспільства, патріотичного виховання народу є відродження історичної пам’яті. Не можна уявити повноцінного духовного життя без прилучення людей, особливо молоді, до історії наших міст і сіл, культурних надбань, до унікальних творінь мистецтва й архітектури, які могутньою енергетикою, що йде з глибини віків, міцно з’єднують сьогодення з минулим і прийдешнім.
Усе це підносить значення пам’яткоохоронної справи на нову височінь, робить її важливою складовою процесу державотворення. Від ваших зусиль, подвижницької праці залежить, що отримають у спадок наступні покоління —збережені безцінні скарби культури чи лише спогад про них.
Верховна Рада України робитиме все, щоб поліпшити законодавче забезпечення пам’яткоохоронної сфери, сприяти розв’язанню наявних у ній проблем.
Бажаю хранителям культурної спадщини міцного здоров’я, щирої відданості своїй святій справі та непохитної віри у краще майбутнє.
Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.