На виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, що відбулося в Полтавській області, аналізували виконання законодавства про розвиток позашкільної освіти.
Голова Комітету Станіслав Ніколаєнко, народні депутати, урядовці провели кількагодинний гострий діалог з представниками місцевих органів виконавчої та представницької влади, профспілок, освітянами, науковцями. А напередодні депутати й члени робочої групи, яку очолив голова підкомітету з питань базової освіти Михайло Бауер, побували в Полтаві, Комсомольську, Кременчуці, Миргороді, Гадяцькому, Зіньківському, Лохвицькому та Решетилівському районах.
Як засвідчили слухання, Полтавщина має вигляд такої собі «оази». Начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Володимир Мірошниченко на підтвердження навів досить переконливі цифри. В регіоні є 35 комплексних та 57 профільних освітянських позашкільних закладів, які організовують роботу з художньо-естетичного, науково-технічного, еколого-природничого, туристсько-краєзнавчого та спортивних напрямів. Окрім того, працює 46 музичних шкіл та шкіл мистецтв. Центрами позашкільної освіти залишаються також загальноосвітні, професійно-технічні та вищі навчальні заклади, де діє понад 13 тисяч гуртків, клубів, секцій, об’єднань за інтересами. Досить характерно й навіть дещо незвично те, що порівняно з 1992 роком в області майже вдвічі зросла кількість власних споруд дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Загалом за місцем проживання позашкільною освітою охоплено більш як 172 тисячі дітей і підлітків, або 84 відсотки від загальної кількості учнівської молоді! Це — один з найкращих показників по країні.
Та весь цей, без сумніву, позитив не дає підстав для самозаспокоєння, а навпаки змушує заглибитися у проблему. На думку голови облради Володимира Гришка, ключ до її розв’язання криється в справедливому формуванні державного та місцевих бюджетів у контексті посилення ролі регіонів. Це, зокрема, стосується видатків на фінансування освіти, адже їх обсяг не покриває навіть потреб для оплати праці й енергоносіїв.
У багатьох випадках чинне законодавство про позашкільну освіту не спрацьовує і не дає очікуваних результатів. Вже другий рік фінансування цих закладів не передбачено формульними розрахунками бюджетних витрат по галузі «Освіта» і здійснюється за рахунок нерозподілених видатків місцевих бюджетів — ст. 91 Бюджетного кодексу України, за якою витрати передбачені за п’ятнадцятьма напрямами! На ці недоречності звернув увагу голова постійної комісії Полтавської облради з питань освіти, науки і культури Іван Гальченко, а голова Диканської райради Любов Лелюк зауважила, що передача фінансування закладів позашкільної освіти на баланси селищних і сільських рад нерідко призводить до їх скорочення. Загалом по області із 58 закладів, які мали статус районних, такими залишилось тільки 24, через що, приміром, у Лохвицькому районі припинили роботу гуртки в семи селах. Народні депутати запропонували внести зміни до Бюджетного кодексу України, передбачивши видатки місцевих бюджетів на утримання позашкільної освіти, які враховувалися б під час визначення обсягу міжбюджетних трансферів.
Учасники засідання запропонували також внести зміни до Закону України «Про загальний військовий обов’язок» в частині надання відстрочки від призову випускникам з вищою педагогічною освітою — педагогічним працівникам, основним місцем роботи яких є загальноосвітні та позашкільні навчальні заклади, на період роботи за спеціальністю. Кабінету Міністрів рекомендовано передбачати в бюджеті кошти на забезпечення державних гарантій збереження і розвитку системи позашкільної освіти, розробити порядок стосовно забезпечення права на безоплатне відвідування учнями і слухачами позашкільних навчальних закладів музеїв, історико-архітектурних пам’ятників.
Полтавська область.