Учора у стінах Верховної Ради відбулося двадцяте засідання Комітету з культури, освіти та соціальних питань Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва, в якому взяв участь Голова ВР України Володимир Литвин. Асамблея, як консультативний орган ОЧЕС, має на меті об’єднувати і спрямовувати зусилля національних парламентів задля створення правової бази економічного, торговельного, соціального, культурного і політичного співробітництва, досягнення розуміння і прийняття народами ідеалів та цілей ЧЕС, сприяння національним парламентам у справі зміцнення парламентської демократії.
«Цього року Парламентська асамблея відзначає 10-річний ювілей, — заявив голова комітету Шаїтдін Алієв. — 26 лютого 1993 року у Стамбулі глави парламентів дев’яти країн прийняли відповідну декларацію і відкрили можливість міжпарламентського співробітництва в Чорноморському регіоні. Протягом цього часу структура виявила свою життєздатність. Наша мета — перетворити Чорноморський регіон на зону миру, стабільності і процвітання». За словами Шаїтдіна Алієва, ПАЧЕС удалося зміцнити економічне співробітництво між країнами, зробити кілька кроків уперед у напрямі боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, скоординувати роботу в соціальній політиці, в культурній та освітній галузях. Також голова комітету зосередив увагу на ролі культури в налагодженні міжнародних відносин. Зокрема, комітет ініціював проведення фестивалю дітей та юнацтва країн—членів ЧЕС та міжнародного фестивалю творчості дітей «Змінимо світ на краще».
До учасників засідання звернувся Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.
Хотів би відзначити особливу важливість внутрішнього регіонального культурного обміну між країнами — учасницями ПАЧЕС, — наголосив Володимир Литвин. Україна багато зробила і робить для реалізації його програм. Зокрема, відбувся Фестиваль мистецтв у Російській Федерації, організований у рамках Року України в Росії. Помітною подією минулого року стали Дні культури Молдови в Україні, підписано протокол про співробітництво між міністерствами культури України і Азербайджанської республіки.
Попереду в нас масштабна робота. Належить визначити пріоритети культурного регіонального співробітництва, зміцнити платформу соціального партнерства, запропонувати світовому співтовариству сучасні інструменти гармонізації відносин між країнами і народами.
Переконаний, що подальший розвиток України буде тісно пов’язаний з питаннями її співробітництва у рамках Причорноморського регіону.
Цей зв’язок диктується не тільки суто географічними чинниками, спільністю історії і традицій, а й близькістю національних інтересів, передусім у питаннях безпеки, потребою подальшого розширення торгово-економічного співробітництва, культурного та інтелектуального взаємозбагачення. Нас також єднають спільний вектор і цілі реформ, їх спрямованість у бік демократії і вільного ринку, — продовжив глава парламенту.
Світ — це глобальна школа, де ми багато чого вчимося. І передусім головного — жити у злагоді і взаєморозумінні, переходити до ідеалів миру через культуру і освіту, залишивши в минулому стереотипи неприйняття, ворожнечі і протистояння.
Загальновідомо, що конфлікти й війни тягнуть за собою порушення світової гармонії, загрозу духовному і культурному життю міжнародної спільноти.
Чи стане XXІ століття віком культури миру й відмови від насильства? Це залежатиме від світогляду, культурного і загальноосвітнього рівня народів.
Мир слід відстоювати з однаковим ентузіазмом та енергією і на світовому, європейському, і на регіональному рівнях.
Такий головний імператив сучасної епохи, багатократно підсилений тривожними подіями останнього часу. Він глибоко співзвучний історичним традиціям наших народів, їхній ментальності. Це підтверджує вся тисячолітня історія, зокрема України, невіддільна від історії та культури Причорноморського регіону.
Усі ми, шановні колеги, не перестаємо ставити собі дуже важливі з точки зору і окремо взятих країн, і їхнього регіонального об’єднання запитання: якою буде ця організація, які перспективи чекають на неї попереду?
Ми хотіли б бачити цю спільноту демократичною сім’єю народів, які зберегли багатство, самобутність і множинність своїх культур, спільнотою, де домінували б засади взаєморозуміння, толерантності, солідарності.
Далі Голова Верховної Ради сказав, що у таких принципах і підходах — міцне й необхідне підгрунтя миру. І навпаки, історія і сучасність не перестають навчати, що у взаємній нетерпимості, небажанні чи неготовності сприймати інакший спосіб мислення, поведінку і наміри іншої сторони, у почутті власної зверхності — живильне середовище для розколів і сутичок.
Наш обов’язок — не тільки засвоїти ці аксіоми розумом і серцем, а й допомогти перейнятися ними своїм співгромадянам. І зробити таке розуміння рушійною силою, мотивацією наших дій і вчинків, нашої політичної поведінки.
Для цього слід сповна використовувати надзвичайно потужний пізнавальний і виховний потенціал культури як одного з вирішальних чинників зближення людей і народів, які створюють відчуття єдності, належності до загальнолюдських здобутків і цінностей.
Пам’ятки історії і культури, залишені нам у спадок славними попередниками, служать і довіку служитимуть уособленням ненасильницької компоненти цивілізаційного розвитку. Живий зв’язок часів і поколінь, інтеграцію свідчень давно минулих днів у сучасну культуру забезпечує повсякденна активність бібліотек і музеїв, університетів, консерваторій, наукових установ.
Особливо гостро стоїть сьогодні потреба посилення духовного і морального впливу на підростаюче покоління, котре має вчитися жити в демократичному суспільстві, сприймати його ідеали й цінності.
У зв’язку з цим не можу не відзначити безперечно позитивну роль ініційованого ПАЧЕС фестивалю дітей і юнацтва «Золотий човен», який пропагує ідеї миру, дружби, культурної багатоманітності і взаємної поваги між народами наших країн, — сказав Володимир Литвин.
З учасниками засідання зустрілися Президент України Леонід Кучма та Прем’єр-міністр Віктор Янукович. За підсумками засідання відбулася спільна прес-конференція.