Афіни

Сьогодні в столиці Греції триває саміт ЄС, під час якого буде підписано договір про прийняття до Європейського союзу десяти нових членів — Кіпру, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Мальти, Польщі, Словаччини і Словенії.
Гельсінкі
Уряд очолить жінка
Уряд Фінляндії очолить лідер Партії центру — Аннелі Яаттенмякі. На думку президента країни Тар’ї Халонен, те, що дві вищі посади у Фінляндії обіймають жінки, створює дуже добрий образ фінського народу.
Київ
У центрі уваги — Ірак
МЗС України залишає за США право вибору форми і обсягів грошової компенсації родині загиблого в Іраку журналіста Тараса Процюка. Про це заявив у вівторок керівник прес-служби українського зовнішньополітичного відомства Маркіян Лубківський, який розпочав черговий брифінг вшануванням пам’яті загиблих Процюка і Кривенка хвилиною мовчання.
Зазначу, що більшість запитань журналістів торкалося теми Іраку, зокрема його післявоєнного облаштування. Так, Україна поки що не збирається відновлювати роботу свого посольства в Багдаді, проте українські дипломати зможуть повернутися, коли в місті буде встановлено відповідний рівень безпеки. Тим часом мародери не обминули увагою наше посольство в Іраку. Однак ще до початку воєнних дій усі робочі матеріали, а також цінні предмети було вивезено українськими дипломатами до сусідньої з Іраком країни.
Відповідаючи на запитання, чи працює нині іракське посольство в Києві і як воно працюватиме надалі, М. Лубківський сказав: «Україна відпрацьовує всі політико-правові аспекти цього питання. Згідно з міжнародним правом вона встановлює і підтримує дипломатичні відносини з державами, а не з урядами».
А що стосується можливості відкликання з Кувейту українського батальйону РХБ-захисту, то М. Лубківський зазначив: поки що важко казати про терміни його повернення.
На брифінгу також йшлося про можливу участь українців у післявоєнному будівництві. На запитання «ГУ», чи є пропозиції українцям від американців, було дано відповідь, що такі є. Пізніше того ж таки дня держсекретар Міністерства закордонних справ України з питань євроінтеграції Олександр Чалий заявив, що нині близько 20 українських компаній розглядають можливість своєї участі в тендерах з виконання субконтрактів з відбудови Іраку.
Яна СТАДІЛЬНА.