Ранкове і денне засідання 16 квітня
Центральною подією пленарного дня стало обговорення програми діяльності Кабінету Міністрів України. З доповіддю виступив Прем’єр-міністр Віктор Янукович, співдоповідав перший заступник голови Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Демьохін.
Віктор Янукович наголосив, що Кабмін працював над програмою діяльності як команда однодумців. Злагоджена робота вже позначилася на економічному житті країни.
Зростання ВВП у першому кварталі становило 7 відсотків, у промисловості — 12, середня заробітна плата збільшилася на 18 відсотків. Сповна одержують свої гроші бюджетники, пенсіонери, здійснено виплати за енергоносії. Повернуто 2 млрд. 700 млн. зовнішнього боргу.
З великого переліку негативних чинників, які гальмують економічний розвиток країни, Прем’єр-міністр виокремив три: технологічна зношеність основних фондів, мізерні можливості бюджету, значний податковий тягар. А на перше місце із соціальних потреб поставив подолання бідності.
Уряд уже реалізовує намічене у програмі, завершуючи спільно з парламентом роботу над проектами законів про загальнообов’язкове пенсійне страхування, про недержавне страхування, про акціонерні товариства тощо.
Головний із пріоритетів — власна конкурентна перевага. Її можна досягти в ракетній галузі, літакобудуванні, харчовій промисловості, агропромисловому комплексі, біотехнології, інформатизації.
Вражає глибина проблем житлово-комунального комплексу: марнотратство, монопольне підвищення цін, низька якість послуг. Програма передбачає, що всі дії уряду спрямовуватимуться на підвищення якості життя людей. Освіта, охорона здоров’я, пенсійне забезпечення, культура, правопорядок — також пріоритетні напрями діяльності уряду.
Уряд передбачає зростання ВВП у 2004 році на 8 відсотків, збільшення зарплати на 12—18 відсотків, а з урахуванням зменшення податків — до 40 відсотків. Уряд обіцяє працювати відкрито, дієво, результативно і планомірно.
— Під час обговорення програми у комітетах ВР та депутатських фракціях і групах, — сказав В. Демьохін, — надійшло понад 289 пропозицій і зауважень. У результаті цього вона зазнала змін на 25 відсотків. Співдоповідач наголосив на таких її недоліках: не розроблено конкретних дій на реалізацію інноваційних напрямів з розподілу матеріальних і трудових ресурсів, стратегії подолання бідності та вступу до СОТ.
В обговоренні проекту програми на сесії взяли участь представники всіх фракцій і груп, окремі народні депутати. Дискусія засвідчила, що більшість налаштована схвалити програму діяльності Кабінету Міністрів. Голосування відбудеться у четвер.