Хоча виступ Президента України Леоніда Кучми із щорічним Посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище нашої держави за регламентом не передбачав його обговорення в сесійній залі, депутати активно коментували цей документ у парламентських кулуарах.

Олександр ПЕКЛУШЕНКО, фракція «Регіони України»:

— Лише комплексний підхід до реформування державотворчих систем — політичної, адміністративної, адміністративно-територіальної — може забезпечити успіх кожної з них та реальні перетворення в Україні. Дуже важливо, щоб політична реформа зачепила не лише верхівку айсберга, а всі життєво важливі для країни аспекти. Проведення політичної реформи треба поєднувати з наданням регіонам більшої самостійності і в політичному, і в економічному сенсі.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, фракція «Наша Україна»:

— Президент України розпочав політичну реформу, але тепер не знає, якою вона має бути та як її впровадити. Із звернення Леоніда Кучми стає зрозуміло, що зовнішній вектор України як був нез’ясований за роки його правління, такий і залишився. Послання не містить жодних соціально значущих тез. Все, що виголошено в ньому, мало актуальне для українського народу. Ми не почули нічого про підвищення пенсій, заробітних плат, соціальної допомоги, податкову реформу.

Степан ГАВРИШ, депутатська група «Демократичні ініціативи»:

— Президент виступив із максимально компромісним посланням, із намаганням консолідувати навколо ідеології державного розвитку політичну національну еліту. Однак заява Президента про те, що влада сприятиме проведенню чесних президентських виборів, може означати, що влада боротиметься за свої позиції через владну еволюцію. На мій погляд, Президент може піти на компроміс, коли зможемо домовитися про пропорційну модель виборів, яка встановлюватиме зв’язок між виборцями і депутатами.

Георгій КРЮЧКОВ, фракція КПУ:

— Президент дуже чітко і правильно аналізує становище в економіці. Але виголошує це так, ніби приїхав ревізор із Місяця, який не має до цього жодного стосунку. І ніби уряд перед ним не відповідальний, як це записано в Конституції. Чи буде проведено запропонований Президентом «круглий стіл» із політичної реформи, більше залежить від самого Леоніда Кучми та його оточення.

Леонід КАДЕНЮК, фракція НДП:

— Важливо, що Президент насамперед звернув увагу на політичну реформу в державі: як зробити владу ефективнішою й результативнішою, а також на соціальні питання. Але, на жаль, він не сказав про проблеми армії, військовослужбовців, яких нині надзвичайно багато. Зібрати «круглий стіл» усіх політичних партій, на мій погляд, буде практично неможливо. Це засвідчила реакція опозиції на початку виступу Президента. Хоча це, на мою думку, ознака не опозиційності, а їх слабкості.

Валентин ЗУБОВ, фракція БЮТ:

— Про яке зростання можна вести мову, коли населення України вже скоротилося на мільйони людей. Папір і життя — це зовсім різні речі. Скільки ми вже чули виступів прем’єрів, обіцянок, що завтра буде краще. А пересічному українцю не стало жити краще.

Василь НАДРАГА, депутатська група «Народний вибір»:

— Я не поділяю критики, що в президентському посланні мало конкретики. Президент, як глава виконавчої влади і гарант Конституції, має порушувати проблеми глобального характеру, а не говорити про кожне місто чи село. І у своєму виступі Леонід Кучма саме сказав про стратегічні речі. Проведення «круглого столу» стане тестом на політичну зрілість усіх, хто називає себе в цій державі політиком.

Записала Юліана ШЕВЧУК.