Заява фракції Соціалістичної партії України з приводу урядового законопроекту
«Про виплату соціальних компенсацій громадянам України, які втратили заощадження внаслідок ліквідації фінансової системи колишнього СРСР»
Режим Леоніда Кучми, навіки вписаний в історію України як режим кримінальних кланів, котрі обікрали народ і розвалили економіку, соціальну сферу і моральну атмосферу опанованої ним держави, цими днями започав ще одну авантюру з цинічного пограбування українських громадян. Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради законопроект «Про виплату соціальних компенсацій громадянам України, які втратили заощадження внаслідок ліквідації фінансової системи колишнього СРСР», в котрому, по суті, пропонує зменшити рівень компенсації заощаджень із 131 мільярда гривень до 28,553 мільярда гривень, тобто фактично обмежити повернення вкраденого державою у людей п’ятою його частиною.
Це нечуване зухвальство уряд пропонує освятити Верховній Раді України законом. Водночас нехтується те, що Українська держава в особі його парламенту ще 1997 року Законом «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» визнала свій борг перед народом України в сумі, яка хоч і була фактично занижена до курсу радянського карбованця, а з падінням курсу гривні утричі і зовсім не відповідає реальним втратам, але давала тверді гарантії повернення людям бодай частини того, що держава їм винна. Тепер уряд пропонує взагалі невідомо за якими розрахунками офіційно затвердити грабунок народу більш як на 100 мільярдів гривень шляхом їх неповернення.
Цинізм проекту нового закону особливо видно з того, що в ньому пропонується порушити перед Російською Федерацією питання про врегулювання розподілу між державами зобов’язань Ощадбанку СРСР перед громадянами та повернути Україні 84,300 млрд. карбованців, котрі станом на 1 січня 1991 року були акумульовані в Ощадбанку СРСР і є власністю громадян України. Цікаво, за яким курсом чи коефіцієнтом оцінюватиметься цей борг? Але ще цікавіше інше: адже Кабінет Міністрів достеменно знає, що більшість заощаджень згоріло у вогні інфляції, на якій через систему кредитів за сміховинними відсотками наживали мільярдні (в доларах) капітали нинішні олігархи. Уряд, очевидно, вважає, що ця система пограбування українців уже в минулому І винних нема, отже, крайніми мають стати обікрадені й упосліджені, яких ці олігархи разом з режимом прирекли, по суті, на вимирання і на злидні. Новий законопроект уряду Віктора Януковича, який, як відомо з преси, благословив Леонід Кучма, пропонує ввести злодійство в закон. Це — нечуваний злочин перед українським народом, і якщо Верховна Рада його прийме, вона заслуговуватиме на вічне прокляття всіх поколінь українців.
Фракція Соціалістичної партії України ще в минулому скликанні виступила із законопроектом, в якому пропонувала реальний механізм повернення заощаджень громадянам України. Для цього пропонувалося створити позабюджетний рахунок і щорічно перераховувати на нього всі кошти, які надходять від приватизації державних підприємств, кошти, отримані від частки акцій держави, розміщених в акціонерних підприємствах, а також 25 відсотків від прибутків колишніх державних спеціалізованих банків (Промінвестбанк, Соцбанк, Агробанк, Ексімбанк) та 50 відсотків від прибутку Ощадного банку України протягом п’яти років, а також залучені кошти через спеціальні податки та від здійснення операцій з державними цінними паперами. Уряд відмахнувся від цього законопроекту як такого, що передбачав, з одного боку, посилений режим діяльності Кабінету Міністрів на цьому напрямі, а з другого — обмежував апетити певних промислово-фінансових груп. Банкрутство банку «Україна» фактично виводило з цього механізму серйозне джерело компенсацій, і воно не було випадкове. Зате тепер уряд фактично благословляє вольницю для себе і олігархів ціною нового витка пограбування громадян.
Депутати-соціалісти наполягають на тому, щоб запропонований нами механізм повернення заощаджень громадянам України у схваленому Верховною Радою обсязі було обговорено і прийнято, і вносять повторно свій законопроект для розгляду в парламенті. Ми нагадуємо депутатському корпусові про відповідальність перед народом за взяті державою зобов’язання і схвалені Верховною Радою гарантії повернення заощаджень. Відповідальність Верховної Ради, Президента і уряду за їх здійснення має полягати у створенні реального механізму повернення заощаджень, а не в тому, щоб потурати кримінальним кланам у подальшому пограбуванні українського народу. Закликаємо всіх народних депутатів відхилити урядовий законопроект як антинародний, здатний до кінця підірвати віру людей в Українську державу, і як такий, що ганьбить уже своєю появою добре ім’я України не тільки перед нашим народом, а й перед світом. Режим не має права пов’язувати законодавчу і виконавчу владу круговою порукою у своєму злодійському замірі проти народу, який довірив нам свою долю.
Іван БОКИЙ,заступник голови фракції.