З досьє «ГУ»: Володимир Павлович МАТВІЄНКО народився 5 січня 1938 року в селі Білка Коростенського району, що на Житомирщині. 1959-го закінчив Київський фінансово-економічний інститут. До 1991-го пройшов шлях від кредитного інспектора Жданівського відділення Промбанку СРСР — до Голови Правління Українського Республіканського банку Промбудбанку СРСР. 1991 року призначений Головою Правління Національного банку, а з 1992-го — Голова Правління Промінвестбанку. Нагороджений орденом Дружби народів (1986 р.), Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР (1988 р.), Почесною відзнакою Президента України — орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (1996 р.), орденом князя Ярослава Мудрого ІV та V ступенів (2002, 1997 рр.), багатьма орденами та медалями за заслуги в галузі економіки та банківської справи, наукову, громадську та благодійну діяльність. Дійсний член кількох академій наук, автор багатьох книжок з банківської справи та поетичних збірок. Людина непорушної волі і твердого слова. У професійних колах про нього відгукуються як про «нашого професора».
Минулої п’ятниці відбулися загальні збори акціонерів Промінвестбанку, які затвердили звіт Правління про результати діяльності у 2002 році.
Від капіталізації —до концентрації
Нещодавно відома аудиторська компанія з Нідерландів подивувалася тому, як економічні показники Промінвестбанку зразково відповідають світовим стандартам...
Банкірів далекого зарубіжжя вражають і 132,7 тисячі підприємств—клієнтів Промінвестбанку (торік додалося 2,3 тисячі), і розміри їхніх активів. НАК «Нафтогаз України», ДП «Енергоринок», металургійні комбінати «Криворіжсталь» і Маріупольський імені Ілліча, Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, АТ «Норд», ЗАТ «Новокраматорський машинобудівний завод» — загалом 11,7 тисячі державних, 48 тисяч приватних і 73 тисячі підприємств колективної та інших форм власності виробляють майже 30 відсотків валового внутрішнього продукту, 45 відсотків промислової продукції і забезпечують третину надходжень до державного бюджету...
Перше враження, яке я виніс зі зборів акціонерів, — захват від високої культури корпоративного управління і виняткового професіоналізму господарів. І я не помилився, бо, з’ясувалося, схожі відчуття виникають після знайомства з діяльністю банку у кожного. Присутній на зборах Голова Нацбанку Сергій Леонідович Тігіпко з неабиякою цікавістю розглядав графіки на стінах, які ілюстрували темпи зростання клієнтської та ресурсної баз торік, після чого йому нічого не залишалося, як привітати банкірів з незаперечним успіхом у звітному періоді.
Мабуть, так і має бути у найпотужнішої і найавторитетнішої в країні банківської установи, яка входить у двадцятку кращих банків на теренах Центральної та Східної Європи. Проте Голова Правління Промінвестбанку, професор Володимир Матвієнко на трибуні не скидався на іменинника.
На трибуні Володимир Матвієнко — жорсткий, навіть колючий, стратег. Для академіка Олександра Возіанова, якого акціонерні збори введуть пізніше до складу Спостережної Ради, схоже, це — несподіванка. Голова Правління відмовляється від цифрової звітності, вона — на руках у акціонерів. Він говоритиме (і пропонує, щоб його підтримали) про стратегію банку. Отже, про реалізацію інвестиційно-інноваційної моделі розвитку економіки. Економічне зростання, справді, має місце упродовж останніх років. Тим гостріше постає потреба в оновленні основних фондів підприємств, зношеність яких здебільшого перевищує допустимі межі. За 11 років темпи модернізації виробничих процесів скоротилися у шість разів. Лише 15 відсотків промислових підприємств здійснює сьогодні інноваційну діяльність. Отже, завдання полягає в тому, щоб сконцентрувати капітал у тих галузях, модернізація яких стимулюватиме швидке відтворення виробництва і подальший розвиток...
Слова Володимира Матвієнка нанизуються одне на одне — акціонери винятково зосереджені. Я розумію: аналізуючи наслідки контролю за укладанням кредитних угод і водночас «роздаючи на горіхи» тим чи іншим територіальним відділенням за недогляд, часто замість назви підприємства він називає прізвище директора — і це не дає змоги відволіктися. До того ж ідеться про речі, добре зрозумілі всім.
З виступу Ігоря Аненкова, керівника Донецького відділення Промінвестбанку:
— Торік наше відділення подвоїло обсяги кредитування. До того ж структура запозичень поліпшується завдяки зростанню кількості довгострокових кредитів на оновлення основних фондів та покращення технологічних процесів, як, скажімо це відбувається на Дружківському заводі газової апаратури. Однак ще чимало і таких клієнтів, які не розуміють природи інноваційного кредитування. Тому прохання до Правління — організувати свого роду методичний семінар...
Голова правління обіцяє одразу.
Що лякає банкіра Тігіпка?
Кредитні ресурси банку на початок цього року перевищили п’ятимільярдний рубіж. Капітал банку з урахуванням резервів сягнув 1,2 мільярда гривень. Найбільший серед українських банків регулятивний капітал дає змогу позичати одному клієнтові по 200 мільйонів гривень. Такого не може дозволити собі жоден український комерційний банк. Усе просто і складно водночас: спрямовуючи свої ресурси на фінансування виробництва, Промінвестбанк уникав багатьох ризиків та проблем, притаманних банкам, які займалися сурогатними операціями з цінними паперами, міжбанківськими кредитами, спекулятивними валютними операціями. Промінвестбанк за рахунок власних коштів створив Фонд довгострокового кредитування, який став фінансовою опорою багатьох інвестиційних проектів. Для реалізації інноваційного проекту з виробництва літаків АН-140, АН-74ТК-300, АН-74ТК-300УТ Харківському державному авіапідприємству відкрили кредитну лінію терміном на п’ять років у сумі 135 мільйонів гривень. Загалом на будівництво літаків Промінвестбанк надав 171 мільйон гривень кредитів.
Завдяки співпраці з Промінвестбанком, його давній клієнт «Криворіжсталь», про що Володимир Матвієнко навіть не обмовився, торік довів випуск товарної продукції до 5,8 мільярда гривень. А ще — профінансовано технічне переозброєння Укрзалізниці на 200 мільйонів гривень. Вже підраховано: в активі Промінвестбанку більш як 100 реалізованих інноваційно-інвестиційних проектів. Мимоволі подумалось, який ще комерційний банк, завдяки кредитам та ефективному обслуговуванню клієнтів, здатен поліпшити грошовий обіг країни? Заступник держсекретаря Мінпаливенерго Юрій Андрійчук приніс на збори подяку Правлінню і керівникам територіальних відділень Промінвестбанку від давнього клієнта — оптового ринку електроенергії. З його слів виходило, що за останній рік обсяги платежів, які проходять через банківські рахунки ДП «Енергоринок», динамічно зросли. В тому, що рівень розрахунків грошовими коштами торік збільшився із 80,4 до 91,1 відсотка, є незаперечна заслуга банкірів.
До речі, кредитні вкладення в паливно-енергетичний комплекс минулого року сягнули 6,8 мільярда гривень — це зняло всі проблеми в розрахунках за туркменський газ і дало можливість профінансувати власний видобуток.
Торік Промінвестбанк співпрацював із 216 фінансовими установами і 17 іноземними компаніями та міжнародними організаціями з 41 країни світу. Через 44 кореспондентські рахунки у 20 банках далекого зарубіжжя та 12 — в країнах СНД і Балтії пройшло більш як 17 мільярдів доларів США. 3,3 мільярда доларів — експорт товарів і послуг, 1,7 мільярда доларів — імпорт. Експортні надходження клієнтів банку упродовж року зросли на 18 відсотків і становлять 15 відсотків від загального обсягу по країні. Чи варто дивуватися, що Промінвестбанк є основним оператором на міжбанківському валютному ринку, якщо торік валюту тут утримували більш як 71 тисяча клієнтів, а загалом кількість валютних рахунків уже наближається до 140 тисяч. Клієнт упевнений у стабільності банку, бо той надає йому повний спектр міжнародних послуг, захищаючи свої активи від ризиків.
З виступу Голови Нацбанку Сергія Тігіпка:
— До такої міри гарна динаміка ваших кредитних вкладень, чесно скажу, мене, як банкіра, навіть лякає. Оскільки на ринку ще є серйозні ризики. Цілком слушно каже Володимир Матвієнко, що відсутній будь-який захист кредитора. До літа ми повинні закріпити цей захист на законодавчому рівні. А заразом вирішити низку проблем, які безпосередньо пов’язані з ефективністю кредитування реального сектору економіки. Я маю на увазі закони про лізинг, іпотеку, реєстрацію прав на нерухомість. 73 відсотки своїх прибутків банки заробляють зараз на кредитних операціях, ви — 85! Честь і хвала вам за те, бо говорити про економічне зростання без урахування кредитного чинника — безглуздя. Як, до речі, і вести мову про зростання життєвого рівня населення. Гроші в населення є, але воно поки що не наважується нести всі гроші в банки, і ви повинні переконати людей, що без вас вони чекатимуть квартири або машини набагато довше. Не забувайте про 17-мільйонну чергу на одержання житла. З другого боку, ми повинні якнайшвидше створити кредитне бюро: кожен, хто звертається до банку по кредит, має усвідомлювати, що пише свою власну кредитну історію...
Прибутковий і з дивідендами
Коли слухав доповідь Голови правління Володимира Матвієнка, мені здалося, що за стратегічними планами Правління стоїть вивірена з роками ефективна тактика — в людях бачити не абстрактного клієнта, а громадян, які приходять до банку вже триста разів ошукані, обдерті інфляцією та боргами. Колючий доповідач запитував у акціонерів: «Чому металург або шахтар працюють у суботу та неділю, а банкір відпочиває? Це що ж, ми не здатні перебудувати роботу таким чином, щоб клієнт дав раду своїм грошам і в неділю?!» 
Мабуть, таки він трішки перетискав. Промінвестбанк обслуговує 2,3 мільйона вкладників, до того ж кошти населення тут розглядають як одне з перспективних інвестиційних джерел економіки. І до їхнього залучення у банкірів особливе ставлення. Депозитні послуги надаються за різними видами валют, термінами розміщення, відсотковими ставками, способами їх нарахування та сплати. Згадати хоча б запроваджені торік нові депозитні продукти: «Відпускний», «Ветеран», «Різдвяний», «Ювілейний», «Повноліття», «Накопичувальний», «Нове десятиріччя» з виплатою відсотків за допомогою картки Maestro міжнародної платіжної системи. Або те, як наприкінці року банкіри оголосили розіграш грошових призів (з призовим фондом у 500 тисяч гривень!) серед вкладників, які першими перетнуть рубіж у два мільярди гривень. Цей бар’єр вже позаду — напередодні Зборів акціонерів сто щасливчиків одержали по п’ять тисяч гривень. А торік, завдяки створенню вигідних для клієнтів умов, обсяг вкладів зріс на 523,4 мільйона гривень, або на 42,3 відсотка — чи це не ознака довіри людей до Промінвестбанку!? Як зазначали акціонери, істотно поліпшилася й структура вкладів: частка довгострокових збільшилася з 27,4 до 33,6 відсотка і сягнула 591,5 мільйона гривень.
З виступу заступника Голови Правління Промінвестбанку Сергія Давиденка:
— Чисті активи банку станом на 1.01.2003 р. перевищили 5,1 мільярда гривень, що на 1,2 мільярда гривень (в 1,3 разу!) більше, ніж показник 2001 року. Збільшення відбулося за усіма позиціями. Особливо динамічно зростали обсяги кредитування, співвідношення яких до чистих активів зросло з 72,4 до 86 відсотків.
Кредитний портфель банку за рік збільшився в 1,6 разу і перевищив 4,4 мільярда гривень. Протягом року надано 23,6 мільярда гривень кредитів. З них суб’єктам господарської діяльності та органам держуправління — 20,7 мільярда гривень, що на 6,5 мільярда гривень (у 1,5 разу!) більше, ніж аналогічний показник 2001 року. Інтенсивність нарощування обсягів кредитування значно перевищила середні темпи банківської системи.
Слухаючи виступи банкірів, було чому подивуватися. З’ясувалося, наприклад, що обсяг проблемних кредитів торік істотно скоротився і вже на початок року становив мізерну частку — 4,3 відсотка від загального обсягу. Виявилося також, що Промінвестбанк активно кредитує не лише промисловість, а й агропромисловий сектор (торік видали 615,7 мільйона гривень кредитів) або міжнародну клініку відновного лікування у Трускавці (видано інвестиційний кредит у 1 мільйон доларів до 2005 року). І ще: банк робить силу-силенну не менш важливих благодійних справ. Водночас Промінвестбанк був і залишається найбільшим платником податків серед українських банків. За звітний період сплачено до бюджету різних податків на загальну суму 126,8 млн. гривень — а це 15,1 відсотка податків, сплачених усіма банками! Чистий прибуток Промінвестбанку в 2002 році становить 78,3 мільйона гривень. Акціонери визнали таку роботу задовільною, ухваливши 64 відсотки прибутку спрямувати на виплату дивідендів.
Голову Правління Промінвестбанку Володимира Матвієнка вітали з усіх боків, а він, схоже, думав про щось своє. Мимоволі задумаєшся, пообіцявши акціонерам цьогоріч подвоїти і ресурсну і клієнтську бази.