Стародавні Афіни побудуть сьогодні символічною столицею Об’єднаної Європи. На урочистій церемонії біля підніжжя Акрополя глави десяти держав — Чехії, Словаччини, Польщі, Угорщини, Словенії, Мальти, Литви, Латвії, Естонії та Кіпру — поставлять свої підписи під договорами про вступ до ЄС. І з 1 травня наступного року розширений Євросоюз складатиметься з 25 країн із понад 450-мільйонним загальним населенням, а його сукупний ВВП становитиме близько 10 000 млрд. євро.
Ще багато чого треба вирішити для успішного функціонування цього небувалого в історії Європи утворення. Ще працює над майбутньою Конституцією ЄС Конвент, очолюваний французом Жискаром д’Естеном. Не завершено внутрішні реформи, які мають забезпечити безперебійну роботу союзу 25-ти. Попереду в більшості з країн-кандидатів — всенародні референдуми про приєднання до ЄС. Важко відсторонитися і від подій в Іраку, які поставили під знак питання зовнішньополітичну єдність союзу. І так далі. Проте не варто сумніватися, що насамперед святковий настрій, а не сумніви чи суперечки, буде притаманний сьогоднішній, справді історичній, події.
До Афін поїде Президент України Леонід Кучма. Завтра там відбудеться інший, також грандіозний, захід — конференція «Ширша Європа». Зберуться глави або ж їхні повноважні представники з 39 держав-членів та «майже членів» ЄС, наступних у черзі на вступ, країн-сусідів тощо. Саме під останню категорію підпадає поки що Україна. Щодо перспектив, то їх, як здається, найреалістичніше охарактеризував недавно німецький канцлер Герхард Шрьодер: «Ми дійсно повністю підтримуємо процес наближення України до Європейського союзу... Це здійснюватиметься через інструменти нових моделей партнерства. Однак для України через не надто довгий проміжок часу повинна існувати також можливість асоціації». Цілком очевидно, що намагання офіційного Києва отримати асоційоване членство водночас з нинішнім розширенням ЄС навряд чи матимуть успіх: надто довго Україна розчаровувала всіх, хто міг би цьому посприяти, надто мало тепер упевненості в тому, що країна далі рухатиметься європейським шляхом. Саме сьогодні, до речі, в Москві буде представлено концепцію Єдиного економічного простору в рамках створеної нещодавно президентами Росії, України, Казахстану й Білорусі Організації регіональної інтеграції. Такий собі чорний символізм.
Проте сьогодні — загальноєвропейське свято, тож про погане можна не згадувати. Краще спробувати відчути свою, хай і в умовному способі, в перспективі, причетність до цього процесу. Без України Об’єднана Європа не буде довершеною, — так люблять висловлюватися наші державні мужі. Отож-бо. Святкуймо й ми.