Сьогодні завершуємо оприлюднювати дані моніторингу, проведеного нашими власними кореспондентами в регіонах нашої країни. Останнє дослідження громадської думки наших читачів відбувалося в п’яти регіонах — Закарпатській, Львівській, Рівненській, Черкаській областях та в місті Севастополі. Респондентам пропонували відповісти на запитання:

— Чи підтримуєте зміну моделі управління державою з президентської на парламентсько-президентську республіку?

— так; 

— ні; 

— не визначився; 

— свій варіант.

Як і під час попередніх опитувань, більшість наших читачів у цих регіонах налаштована на підтримку політичної реформи. Більш як третина опитаних — 35 відсотків — вважають, що настав час змінити модель управління державою на парламентсько-президентську республіку. Найбільше прихильників у цієї моделі проживає у Закарпатській області — 40 відсотків закарпатців висловилися за підтримку реформи, запропонованої Президентом України Леонідом Кучмою. Найменше симпатиків у такої моделі управління країною мешкає на Рівненщині — лише 30 відсотків. Прихильники цієї моделі управління державою, за повідомленням нашого власного кореспондента на Черкащині Лідії Титаренко, вважають, що «президентська форма правління за десять років показала свою неспроможність побудувати демократичне суспільство, міцну державу. Концентрація влади в одних руках, горезвісна «вертикаль» влади, коли до керівництва областями і районами добирають людей не за їхніми професійними характеристиками, а за особистою відданістю Президенту, породили потворний режим поклоніння одній особі...».

29 відсотків опитаних переконані, що нічого змінювати не треба. Найпалкіші прихильники президентської моделі управління державою проживають на Львівщині — 45 відсотків респондентів. Як повідомляє наш власний кореспондент Оксана Теленчі, «Львівщина традиційно тяжіє до «татуся-цісаря». Цей вибір — ірраціональний, існує на якомусь... генетичному рівні. До прикладу, зомбовані червоною загрозою галичани якнайактивніше проголосували свого часу за Леоніда Кучму. Вибір нерідко робиться на ментальному рівні... А тому вони вважають, що Україна має бути президентською республікою, якщо обранець — патріот України». Найменше тих, хто висловився за президентську республіку, проживає на Черкащині — 15 відсотків.

Однак значна частина наших читачів ще не впевнилася у своїх уподобаннях — 27 відсотків. Тут також попереду Закарпаття, де ще не визначилися понад 30 відсотків респондентів. Головна причина — байдужість. Одні стверджують, що політикою не цікавляться, інші згадують старе арифметичне правило: від перестановки доданків сума не змінюється. Зрозуміло, це передусім спричинене нелегким соціально-економічним становищем багатьох наших читачів. Як повідомляє наш севастопольський кореспондент Світлана Калиновська, опитувані зізнаються: «Ми живемо гірше й гірше. Для простої людини що президентська держава, що парламентсько-президентська — просто гра слів. Якби ми були впевнені, що жити стане ліпше, ми були б, звичайно, «за».

Одначе є й такі, хто бачить розвиток України за власним сценарієм — 9 відсотків респондентів. Дехто переконаний, серед них є і колишні політв’язні, що Україні потрібна диктатура. Інші хочуть повернутися до моделі управління державою часів Богдана Хмельницького — Гетьманату. А дехто висловлює думку про необхідність запровадження парламентської республіки, що дасть можливість заощадити мільйони гривень, «котрі нині витрачаються на адміністрацію Президента —дублера Кабінету Міністрів».

Що стосується конкретних змін, то, як повідомляє наш закарпатський кореспондент Іван Гудзоватий, на думку мешканців краю, «призначення голів облдержадміністрацій не додає стабільності в діяльності цих органів, особливо тоді, коли ці голови не встигають навіть нагріти крісло, в яке сідають». Окрім того, значна частина опитуваних висловлюється проти того, щоб Президент України призначав «силовиків», а в разі запровадження верхньої палати «формувати її... з депутатів-сенаторів, обраних виборцями області».