Глава Закарпатської державної адміністрації Іван Різак підписав розпорядження «Про посилення соціального партнерства з профспілками області».
Відповідно до статей 6 і 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», законів «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» і «Про колективні договори та угоди» районним державним адміністраціям, міськвиконкомам доручено всебічно сприяти профспілковим органам у створенні первинних профспілкових організацій на підприємствах та в організаціях області незалежно від форми власності, в укладенні колективних договорів й угод для посилення захисту трудових і соціально-економічних прав та інтересів працівників, удосконаленні соціального партнерства між місцевими органами виконавчої влади, роботодавцями та профспілками.
Рекомендовано запровадити проведення спільних засідань колегій районних державних адміністрацій з профспілковими органами на місцях із розгляду й розв’язання життєво важливих питань: поліпшення зайнятості населення, охорони праці, своєчасної виплати заробітної плати, оздоровлення трудівників та членів їхніх сімей тощо.
Державній інспекції праці області, головному державному інспекторові праці, начальникові теруправління Держнаглядохоронпраці, службі посередництва та примирення запропоновано спільно з представниками обласної ради соціального партнерства перевірити до 15 червня 2003 року виконання розпорядження.
Редакція звернулася до голови ФПУ, народного депутата Олександра Стояна з проханням прокоментувати такий підхід до соціального діалогу. Ось що він сказав:
— Ні для кого не таємниця, що багато власників не бажають мати на підприємствах профспілкові організації, які представляють інтереси найманих працівників відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».
Якщо профспілкової організації немає, то підприємець чи керівник може одноособово звільнити того чи іншого працівника з будь-якого мотиву. А коли профспілкову організацію створено, то звільнити працівника можуть тільки за згодою профкому.
Працівник стає беззахисним також за умови, коли на підприємстві не укладено колективний договір. Саме цим документом регулюються норми оплати та охорони праці, відпочинку й ін.
Тому вважаю, що ініціатива глави Закарпатської облдержадміністрації Івана Різака про соціальне партнерство з профспілками області корисна для посилення захисту працівників підприємства та організацій усіх форм власності.
У даному разі йдеться не про втручання державних органів у роботу профспілок, а лише про спільне розв’язання життєво важливих проблем.
Такий підхід держадміністрації до соціального діалогу можна тільки вітати. Якщо ініціативу закарпатців підтримають в інших регіонах, впевнений, проблем поменшає.
Яків ГАЛЬЧЕНКО, Петро ШВЕЦЬ.